Hoppa till huvudinnehåll

Dålig inomhusluft tvingar ut elever och lärare i S:t Karins

Barn arbetar med papper och penna med gunga som underlag.
Elever och lärare jobbar nu så mycket som möjligt utomhus för att slippa den dåliga inomhusluften i Hovirinta. Gungorna fungerade som pulpeter. Barn arbetar med papper och penna med gunga som underlag. Bild: Yle/Monica Forssell Utomhuspedagogik,skolan (fenomen),elever

S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu håller så många lektioner som möjligt utomhus för att slippa den dåliga inneluften.

På torsdag hålls alla lektioner utomhus och man kommer att fortsätta med så mycket utomhusundervisning som möjligt tills läsåret tar slut.

Barn samlade kring lärare som läser utomhus.
Också förskolan höll till utomhus på torsdag. På bilden läser rektor Maria Engblom en saga för barnen. Barn samlade kring lärare som läser utomhus. Bild: Yle/Monica Forssell s:t karins svenska förskola

Rektor: Vi vill att alla ska kunna komma till skolan

En del familjer låter inte sina barn alls gå till skolan längre på grund av de symtom barnen får då de vistas i skolan.

Utomhusundervisningen är ett sätt att bereda alla elever möjlighet att komma till skolan, förklarar rektor Maria Engblom.

- Vi gör så här för att vi har ganska många elever som meddelat att de inte kan komma till skolan för att de mår så dåligt inomhus.

Kvinna i gul väst och glasögon.
Engblom har haft kontakt med alla de barn som får svåra symtom av att vistas i skolhuset och försökt hitta individuella lösningar för att trygga barnens skolgång. Bland annat erbjuds hemmen hjälp med att ordna barnens undervisning hemma. Kvinna i gul väst och glasögon. Bild: Yle/Monica Forssell maria engblom

Soligt men kallt utomhus

Utomhusskolan på torsdag ordnades i solsken men kyligt väder.

Ellen Sauso och Cecilia Hedberg i årskurs 6 inledde dagen med matematik.

- Det gick nog men var lite svårare. Jag tycker det är bra att vi inte måste vara inomhus. Här finns det frisk luft men det blir nog lite kallt och svårt att jobba, konstaterar Sauso som lånat både vantar och mössa åt klasskompisar som glömt sina hemma.

Elever jobbar utomhus.
S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu har sammanlagt 470 elever. Lärare och övrig personal uppgår till cirka 80. Elever jobbar utomhus. Bild: Yle/Monica Forssell S:t Karins,hovirinta skola

Enligt eleverna är inneluften inte dålig i alla klassrum men i några av de klassrum där just årskurs 6 vistats har det varit tungt att andas och många har fått huvudvärk.

Snart fylls klassrummet av förväntansfulla ettor!
Hovirintafastigheten har renoverats under de senaste åren men ändå mår många dåligt i huset. Snart fylls klassrummet av förväntansfulla ettor! Bild: YLE/Nina Bergman s:t karins svenska skola

Cecilia Hedberg hör till de elever som lidit en hel del av inomhusluften och hon berättar att hon varit tvungen att vara borta från skolan en hel del.

Lärarna får avgöra själva hur mycket av undervisningen som sker utomhus

S:t Karins svenska skola kommer att vistas utomhus också på fredag då skolan firar valborg med lek och program utomhus.

Från och med nästa vecka får lärarna i S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu själva avgöra vilka lektioner de håller utomhus och vilka inomhus.

- Vi strävar efter att vara ute varje dag åtminstone en lektion, säger Engblom och tillägger att utomhuspedagogik också annars är en del av skolans verksamhet.

Staden beklagar skolornas beslut

S:t Karins fastighetschef Taisto Nuutinen beklagar att skolorna i Hovirinta-fastigheten tagit till så drastiska åtgärder.

- Det är tråkigt att skolorna har valt att ordna undervisningen utomhus, konstaterar Nuutinen.

Efter att man för några år sedan upptäckte fukt- och mögelskador i skolfastigheten har det utförts flera olika renoveringar i huset.

Ett av de nyrenoverade klassrummen i S:t Karins svenska skola är ändå för tillfället ur bruk för att så många elever och lärare får symtom då de vistas i rummet.

Är det möjligt att de renoveringar som hittills gjorts i Hovirinta fastigheten misslyckats?

- Klart att det är möjligt, men efter att man utfört reparationer kontrollerar man efteråt att reparationerna lyckats. Jag anser det vara väldigt osannolikt att reparationerna som utförts skulle ha misslyckats.

Enligt fastighetschef Nuutinen har fuktskadade och mögliga material avlägsnats och sedan har man tätat klassrummen så att eventuella orenheter som sitter kvar i konstruktionerna inte sipprar ut i inomhusluften. Efteråt har man kontrollerat att tätningarna lyckats.

Man med stora fönster i bakgrunden.
S:t Karins fastighetschef Taisto Nuutinen är övertygad om att de renoveringar som utförts i skolan har lyckats. Man med stora fönster i bakgrunden. Bild: Yle/Monica Forssell taisto nuutinen

Nuutinen intygar också att alla de fuktskadade material som upptäcktes 2014 har avlägsnats. Undantaget utgörs av en mögelförekomst som, enligt Nuutinen finns i gymnastiksalens yttervägg.

Gymnastiksalen, slöjdsalen, musiksalen och korridorerna i fastigheten har ännu inte renoverats men ska renoveras under de kommande åren.

Mötesdeltagare och man i bakgrunden som förklarar.
I måndags ordnades ett stort föräldramöte i Hovirinta fastigheten. Föräldrar både från den finska och den svenska skolan deltog. Mötesdeltagare och man i bakgrunden som förklarar. Bild: Yle/Monica Forssell möten,s:t karins svenska skola

Under det möte som Hem och skola i S:t Karins ordnade i början av veckan, var det många som undrade om inte de problem som nu finns i skolan kan ha ett samband med de orenoverade utrymmen som trots allt ännu finns i skolan.

Nuutinen tror inte att det finns ett samband eftersom till exempel gymnastiksalens ventilation är åtskild från resten av husets ventilation.

Att de orenoverade och otätade korridorerna skulle bidra till dålig luft i klassrummen tror han inte heller på.

- Symtomen uppkommer ju alltid i klassrummen och inte i korridorerna.

Varför tror du att elever och lärare har symtom i skolan?

- Det är en svår fråga. Det finns säkert många orsaker och jag vill inte gissa.

Elevers fötter.
Elevers fötter. Bild: Yle/Monica Forssell elever,skolan (fenomen)

I tidigare sammanhang har Nuutinen antytt att S:t Karins svenska skola förorsakar problem med inomhusluften själv genom att inte hålla rast mellan varje lektion, låta barnen ha ytterskor på sig inomhus samt låta dem ligga på golvet och utföra sina uppgifter.

Båda skolornas rektorer dementerar uppgifter om dubbellektioner och ytterskor inomhus.

- Att barnen ibland kan ligga på golvet och utföra sina uppgifter stämmer dock, säger Engblom. Men hur det kan inverka på inomhusluften förstår jag inte.

Mögelhundar undersöker fastigheten redan under veckoslutet?

Staden kommer nu på initiativ av Hem och skola i S:t Karins att anlita mögelhundar för att undersöka Hovirinta-fastigheten. Undersökningen görs eventuellt redan under veckoslutet.

- Hittar vi något ska det undersökas vidare. Eftersom det finns människor som har symtom vill vi undersöka allt så grundligt det bara är möjligt, säger Nuutinen.

Hittills har renoveringarna av Hovirinta-fastigheten kostat S:t Karins stad cirka 2 miljoner euro. Lönar det sig att fortsätta renovera fastigheten?

- Ja, vi tycker att det gör det, svarar Nuutinen.

Föräldrarna har startat en namninsamling för en helt ny skolbyggnad och tillfälliga modulhus till hösten. Nästan 1000 personer har redan undertecknat namnlistan.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland