Hoppa till huvudinnehåll

Havsörnens återkomst påverkar andra fåglar

En kråka och en havsörn sitter vid stranden, i solnedgångsljus.
Den fridlysta örnen går hårt bland annat ejder och skräntärna. En kråka och en havsörn sitter vid stranden, i solnedgångsljus. Bild: Hasse Persson-Bru/Ålands Radio och TV havsörn,kråka

Samtidigt som havsörnsstammen återhämtar sig blir det allt tuffare för andra sjöfåglar. Den fridlysta örnen går hårt åt bland annat ejder och skräntärna.

- Jag tror att det är runt 20 procent av de häckande ådorna som havsörnen tar. Den har den enskilt största påverkan på ejderstammen i Finland, säger Robin Juslin som är jaktförvaltare på Ålands landskapsregering.

Porträtt på Robin Juslin som är jaktförvaltare vid Ålands landskapsregering. Robin har på sig en ljusbrun, kortärmad t-skjorta.
Ålands landskapsregerings jaktförvaltare Robin Juslin anser att man måste börja prata om påverkan som havsörnen har på andra sjöfåglar. Porträtt på Robin Juslin som är jaktförvaltare vid Ålands landskapsregering. Robin har på sig en ljusbrun, kortärmad t-skjorta. Bild: Totte Vesterlund/Ålands Radio och TV Ålands landskapsregering,robin juslin

Det är framför allt i kalare häckningsmiljö i ytterskärgården som havsörnen har stor inverkan på andra sjöfåglar. Ejderstammen växte sig stark under en period då havsörnsstammen var låg.

- När havsörnen har återhämtat sig har den haft dukat bord. Därför har den haft jättestor effekt på ejderstammen, säger Robin Juslin, jaktförvaltare vid Ålands landskapsregering.

"Måste börja tala om dess påverkan"

Det är inte bara ejderstammen som påverkas av havsörnen. Robin Juslin har fått signaler om att skräntärnan har det tufft, och den är egentligen mer utsatt än ejdern eftersom den är helt bunden till att häcka på kala ytterskärgårdsholmar.

Nu finns det såpass mycket havsörn att man måste börja prata om det.― Robin Juslin

Ejdern har fortfarande stabila populationer i den mer skyddade inner- och mellanskärgården.

Havsörnen är fridlyst och trots att det kan vara ett känsligt ämne så måste man börja prata om dess påverkan på andra sjöfåglar, anser Robin Juslin.

- Det är en ikonisk fågel och många har starka åsikter om den. Men nu finns det såpass mycket havsörn att man måste börja prata om det.

Totte Vesterlund, Ålands Radio och TV

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes