Hoppa till huvudinnehåll

Lojo bb välkomnar fler föderskor

En ekenäsflicka som fötts på Lojo BB.
I fjol föddes 1 107 bebisar på bb i Lojo. En ekenäsflicka som fötts på Lojo BB. Bild: Yle/Sofia Ekblom baby flicka

Lojo bb tar gärna emot fler föderskor när Barnmorskeinstitutet stängs och trycket på förlossningssjukhusen ökar. I fjol föddes drygt 1 100 bebisar på Lojo sjukhus. Antalet kunde stiga till 1 200 med de resurser förlossningsavdelningen har i dag. Texten är uppdaterad med information om att HNS strävar efter att förlossningarna sköts av sjukhusen i huvudstadsregionen när Barnmorskeinstitutet stängs.

Om det visar sig att det finns ett ännu större behov är Lojo bb beredd att satsa mer resurser för att kunna ta emot ännu fler föderskor, berättar Raija Räty, överläkare och enhetschef på avdelningen för kvinno- och barnsjukdomar vid Lojo sjukhus.

Överraskande besked om stängning

Beskedet om att Barnmorskeinstitutet i Helsingfors stänger kom som en överraskning och vilka följderna blir är ännu öppet, konstaterar Räty.

- Vi måste samlas och tillsammans fundera på var det finns plats för de här föderskorna.

Förlossningsöverläkare Raija Räty visar badkar på avdelningen i Lojo.
Överläkare Raija Räty välkomnar fler föderskor till Lojo sjukhus. Förlossningsöverläkare Raija Räty visar badkar på avdelningen i Lojo. Bild: Yle/Monica Slotte Lojo,förlossningsöverläkare raija räty,TV-nytt

När Barnmorskeinstitutet stänger finns det fyra förlossningssjukhus kvar inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt: Kvinnokliniken, Jorvs sjukhus, Hyvinge sjukhus och Lojo sjukhus.

- Vi i Lojo vill gärna samarbeta och ta emot fler föderskor. Vi måste bara få information för att kunna planera och fördela resurserna med tanke på lokaler och personal. Vi vill absolut ställa upp, säger Räty.

Är det här nu räddningen för Lojo bb? Ni behöver kanske inte på några år oroa er över att bb läggs ner?

- Kanske. Men det var ju meningen att Jorv skulle börja renoveras nu och då skulle vi ha varit ett av de sjukhus som tar över Jorvs födslar.

- Nu vet jag inte om de här planerna förändras i och med beskedet om Barnmorskeinstitutet. Mycket är öppet ännu. Det är intressanta tider och vi skulle gärna få veta mer så fort som möjligt.

HNS ger tummen ner för Lojo

Efter att Yle Västnyland var i kontakt med Lojo bb meddelade Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt den 28 april att de strävar efter att alla förlossningar som måste flyttas från mögeldrabbade Barnmorskeinstitutet sköts inom Helsingfors Universitets Centralsjukhus.

Det blir alltså inte aktuellt att skicka föderskor till Lojo, Hyvinge eller Borgå.

Läs mera:

Barnmorskeinstitutets sjukhus stängs inom ett halvår på grund av mögel

Barnmorskeinstitutets sjukhus i Helsingfors stängs inom loppet av ett halvt år meddelar Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Orsaken är de omfattande problem med mögel- och mikrobskador.

Läs också