Hoppa till huvudinnehåll

Mikaela Nylander: Jag blev arg och bestört över att Barnmorskeinstitutet stänger

Demonstration för Borgå bb
Östnylänningar demonstrerade mot stängningen av Borgå BB utanför Borgå sjukhus i juni 2016. Demonstration för Borgå bb Bild: Yle/Fredrika Sundén borgå bb

Borgå BB stängde strax före årsskiftet. Då sades att de östnyländska föderskorna bland annat kan åka till Barnmorskeinstitutet i Helsingfors. Borgåpolitikern Mikaela Nylander är upprörd över att också den enheten nu stänger.

På onsdagen klarnade det att Barnmorskeinstitutet i Helsingfors stänger inom tre till sex månader. Det här på grund av omfattande problem med inneluften och mögelfynd i lokalerna.

Nyheten påverkar också Östnyland eftersom Borgå BB nyligen stängde.

– Jag blev arg, jag blev bestört och jag blev frustrerad, säger Mikaela Nylander (SFP). Framför allt blev jag jätteledsen för alla som har utsatts för dålig inneluft och kanske får men för livet, men också för alla som ska föda och för förlossningsproblematiken i Nyland.

Borgå BB:s lokaler används delvis

Mikaela Nylander är riksdagsledamot och ordförande för stadsfullmäktige i Borgå. Hon hörde också till dem som kämpade hårt för att Borgå BB inte skulle stänga.

Mikaela Nylander
Arkivbild av Mikaela Nylander. Mikaela Nylander Bild: Yle/Fredrika Sundén Mikaela Nylander,Svenska folkpartiet i Finland,Kommunalvalet 2017

Nu har hon varit i kontakt med Leena Koponen som är sjukhusdirektör i Borgå och med HNS vd Aki Lindén för att få veta mer.

– Koponen berättade om läget. Borgå BB:s lokaler används delvis redan till annat och i september öppnar en ny ögonklinik. Så det ser svårt ut vad gäller lokaler.

Aki Lindén befann sig i London och hade inte riktigt koll på läget, enligt Nylander.

Hon säger att hon inte vet vad som kommer att hända nu.

– I morgon, på fredag, ska man presentera en plan för hur förlossningarna ska skötas. Vid Barnmorskeinstitutet föds över 5 000 barn per år. Det är inte bara att flytta verksamheten annanstans; enheten är så stor.

Vem har vetat vad

Nu vill Mikaela Nylander främst veta hur mycket olika personer inom HNS har vetat om hur omfattande problemen vid Barnmorskeinstitutet är.

Hon konstaterar att det verkar lite märkligt att det har funnits hälsoproblem vid enheten i många år och att man utfört reparationer där under flera års tid.

Ändå säger HNS att man inte har kunnat ana sig till hur omfattande problemen är.

– Samtidigt har HNS mycket målmedvetet drivit en linje där man stänger mindre förlossningsenheter. Någon måste ju ha vetat vilken tickande bomb Barnmorskeinstitutet är.

Skylt för förlossningsavdelningen i Borgå Sjukhus
Borgå BB:s gamla lokaler är redan delvis i användning. Skylt för förlossningsavdelningen i Borgå Sjukhus Bild: Yle/Stefan Paavola förlossning

Nylander kommer att vara i kontakt med HNS vd Aki Lindén på nytt för att reda ut saken. Hon vill att någon tar ansvar för den akuta situationen som har uppstått.

– Vi måste vänta på morgondagens besked. Finns det möjlighet att flytta förlossningarna tillbaka till Borgå åtminstone tillfälligt, eller hur tänker man agera?

Kontakt med Borgås representanter

Nylander är riksdagsledamot och fullmäktigeordförande i Borgå, och har en hel del möjligheter att påverka. Men i det här fallet har HNS makten, säger hon.

HNS har mycket målmedvetet drivit en linje där man stänger mindre förlossningsenheter. Någon måste ju ha vetat vilken tickande bomb Barnmorskeinstitutet är.― Mikaela Nylander

Borgå har två egna representanter inom HNS, nämligen Berndt Långvik (SFP) och Jari Oksanen (Grön).

Hon tänker kontakta dem om möjligheten att påverka och få tag på utredningar, främst vad gäller ansvarsfrågan.

– Så klart kommer jag att föra en diskussion med dem om vad de kan göra. Jag hoppas att de också för fram Borgå som ett alternativ om det visar sig att det finns möjligheter för en förflyttning hit, säger Mikaela Nylander.

Frida Frankenhaeuser ringde upp Mikaela Nylander i Vega Östnylands morgonsändning.