Hoppa till huvudinnehåll

Pargasgymnaster stortrivs i nya utrymmen - "det här är stort för Pargas"

Barn går i spagat på gymnastiktimme.
Att gå i spagat är lätt som en plätt för Piffens duktiga gymnaster. Barn går i spagat på gymnastiktimme. Bild: Yle/ Nora Engström gymnastik,Pargas IF,Piffen,pargas if gymnastik

Det är full fart under kvällens gymnastikträningar i PIF-centret i Pargas. De barn och unga som deltar i träningarna gör volter på trampolinen, tränar på barrar och bommar, står på händer och gör spagat.

För ett par månader sedan flyttade Piffens gymnaster till nya PIF-centret. Det här ger helt nya möjligheter för Pargas IF att utveckla gymnastikverksamheten.

Flickor sitter på rad.
Ella Lemberg, Jennifer Lehtinen, Sofia Enberg, Lotta Laakkonen, Jill Höglund och Armida Walström. Flickor sitter på rad. Bild: Yle/ Nora Engström Pargas IF,pargas if gymnastik

- Det är mycket roligare att träna. Man kan göra mera med flera redskap, säger Jennifer Lehtinen.

- Vi har träningar flera gånger i veckan också nu, fortsätter Sofia Enberg.

Flicka tränar på bommen under gymnastiklektion.
Flicka tränar på bommen under gymnastiklektion. Bild: Yle/ Nora Engström gymnastik,Pargas IF,Piffen,piffens gymnastik

- Vi har mer tid att göra vissa saker nu. Vi har fått mer träningstid på barren, säger Lotta Laakkonen.

Hon får medhåll av Armida Wanström.

Flicka gör volt på trampolin under gymnastiklektion.
Trampolinen välkomnas av Piffens gymnaster. Flicka gör volt på trampolin under gymnastiklektion. Bild: Yle/ Nora Engström gymnastik,motion,idrott,gymnaster,Pargas IF,pargas if gymnastik

- Det har blivit roligare då vi också nu har en trampolin.

"Jag har drömt om en hall i Pargas i 20 år"

I flera år var brist på motionsutrymmen ett problem i Pargas. För en tid sedan blev de två nya idrottshallarna i Pargas klara för bruk.

Samtidigt fick också gymnasterna alltså ett eget utrymme i hallen, där de kan ha sina redskap. Nu har man också kunnat öka på mängden träningstimmar, då man inte tävlar om träningstider med andra.

Flickor jumppar under gymnastiklektion som ordnas av Pargas IF.
Flickor jumppar under gymnastiklektion som ordnas av Pargas IF. Bild: Yle/ Nora Engström gymnastik,motion,Hobby,hobbyer,Pargas IF,Piffen,piffens gymnaster

De nya utrymmena har helt enkelt en stor betydelse för gymnastiken i Pargas, säger huvudledare Sofia Nyberg.

- I 20 år har jag drömt om en hall i Pargas, där vi inte behöver bära våra redskap ut och in. Förut har vi haft skolutrymmen och då är det stora tunga redskap som dras ut klockan 16 och dras in igen klockan 20. Så det är skönt att komma till hallen och här finns allt, säger Nyberg.

Flickor står i pyramid under gymnastiklektion.
Melina Makkula, Line Blomqvist, Ida Futtari, Lana Asplund och Janina Segerström gillar gymnastik. Flickor står i pyramid under gymnastiklektion. Bild: Yle/ Nora Engström Pargas IF,pargas if gymnastik

Stora möjligheter att utveckla verksamheten

Nu då gymnasterna är i nya, egna utrymmen, så finns det också stora möjligheter att utveckla gymnastikverksamheten. Tidigare var säsongen kort, då studentskrivningar med mer gjorde att man inte kunde träna hela våren i skolornas gymnastiksalar.

Pargas IF:s gymnaster övar på att stå på händerna.
Pargas IF:s gymnaster övar på att stå på händerna. Bild: Yle/ Nora Engström fritidsverksamhet

- Det ger jättefina möjligheter för oss. Jag är otroligt tacksam för de som trodde på den här drömmen och vågade visionera stort, för det här är stort för Pargas.

- Vi kan ha flera grupper än förr, det gör träningarna tryggare då vi har en voltgrop som man kan landa i utan att det tar ont i ryggen. Vi kan också öka träningsmängden för de barn som vill det. Men kanske främst bredden, att vi nu kan ha flera grupper, säger Nyberg.

Profilbild av Sofia Nyberg.
Sofia Nyberg. Profilbild av Sofia Nyberg. Bild: Yle/ Nora Engström sofia nyberg

Gymnastik är en populär sport i Pargas, berättar Nyberg. Alla grupper är så gott som fullsatta. Flera hjälpledare skulle ändå behövas och Nyberg uppmuntrar intresserade att höra av sig till gymnastik-sektionen.

Barn tränar under gymnastiktimme som ordnas av Pargas IF.
Barn tränar under gymnastiktimme som ordnas av Pargas IF. Bild: Yle/ Nora Engström Pargas IF,gymnastik,hobbyer,piffens gymnastik

- Det finns fler barn som är intresserade än vad vi har ledare. Och för att vara hjälpledare så behöver man inte nödvändigtvis ha en bakgrund i gymnastik. En vuxen som har barn hemma och kan hålla lite styr och dirigera små barn till rätt station, sådana vuxna är verkligen välkomna med!

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland