Hoppa till huvudinnehåll

Sommarspel i tomtedräkt

Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.
Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Trädgårdstomte,Plastflaska,återvinning,pyssel,Gör-det-själv,Sällskapsspel

Plastflaskor finns det gott om. Trädgårdstomtar kanske inte lika många. Men om man kombinerar dessa två så kan man få en egen liten tomtearmé som blir perfekt sommarnöje när vännerna och släkten samlas. Ett spel som är en kombination av bowling, kubb och kast med liten boll.

För att göra tomtarna behövs en hel del plastflaskor, akrylfärg, permanent tusch och penslar. Flaskorna fungerar som käglor så de kan ju bli lite tilltufsade under spelsäsongen så det är bra idé att göra några extra tomtar.

Börja med att blanda till en hudfärg åt tomtarna. Blanda i vatten i färgen så den blir tunnare, men inte för tunn. Det är bara att prova sig fram. Häll i färgen i flaskan. Skruva på korken och skaka. Insidan av flaska blir jämn och fin i färgen, men det krävs att man snurrar och skakar flaskan upprepade gånger tills färgen stelnat.

Även om färgen på insidan inte har torkat går det bra att börja med utsidan. Börja med att måla överdelen av flaskan till luva. Skruva av korken på flaskan och måla den i samma färg som luvan. Fortsätt med de vita ytorna som ska bli skägg, mustach, ögonbryn och ögonvitor. Lämna resten av ansiktet omålat, eftersom det har färgen från insidan av flaskan, dvs. hudfärgen.

Designa hängselbyxorna och tröjan, men tänk på att måla runt och lämna omålat de ytor som ska bli händer. Det blir roligare effekt om tomtarna får olika personligheter och att de håller händerna på lite olika sätt. Våra tomtar fick kläder i färgerna blått, rött, gult och grönt - klassiskt trädgårdstomtemode.

När färgen har torkat ska konturerna ritas in med svart tusch. Det är nu som ansiktsuttrycket ritas in som ger karaktär åt tomten. Rita in konturer på alla färgområden och detaljer.
Om man vill skydda sina tomtar lite extra är ett lager av spraylack en god idé.

När färgen har torkat inne i flaskan kan den fyllas med torkade ärtor, sand eller annat som ger lite tyngd åt tomtarna. Skruva på korkarna.

Så, då är det bara att komma överens om reglerna, värma upp kastarmen och försöka få ner trädgårdstomtarna i en stilig strike!
Lycka till!

Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.
Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Trädgårdstomte,återvinning,pyssel,Sällskapsspel,Plastflaska,Gör-det-själv

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • En tripod står alltid stadigt

    En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

    En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

  • Svävande stenar

    Stenar i lera svävar bättre!

    Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

  • Stjärna av vass

    Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

    Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid