Hoppa till huvudinnehåll

Superhjälparna, programmet som uppmuntrar till snällhet

Programledaren Jontti Granbacka står på en parkering iklädd en orange jacka med logon för nya barnprogrammet Superhjälparna.
Superhjälparnas programledare Jonathan "Jontti" Granbacka Programledaren Jontti Granbacka står på en parkering iklädd en orange jacka med logon för nya barnprogrammet Superhjälparna. Bild: Yle/Rolf Granqvist programledare

I en tid då händelser runt om i världen kan påverka oss att tro att snällhet inte finns, vill BUU-klubbens nya program uppmuntra till goda gärningar och snälla tankar.

Snällhet på tapeten

Omtanke om andra kan övas in och ju mer ett barn uppmuntras till att tänka på andra desto sannolikare är det att barnet växer upp och blir en empatisk vuxen som bryr sig om andra. På Harvard University bedrivs projektet Making Caring Common, (fritt översatt: Omtanke i vardagen). Detta projekt vill hjälpa utbildare, föräldrar och samhällen att fostra barn som är omtänksamma, tar ansvar i sina samhällen och som värnar om rättvisa.

Motsvarande satsningar görs även här i Finland. I en del av daghemmen i Svenskfinland arbetar personalen med Stegen, som är ett material som ska stöda barns sociala och emotionella färdigheter samt självregleringsfärdigheter. Detta är ett material som föräldrarna också får ta del av i och med de veckovisa informationsbreven. Folkhälsan ordnar inspirationskurser i anknytning til materialet.

Svenska Yles barnredaktion vill nu dra sitt strå till stacken för att göra världen till en snällare plats. För att lyckas med det behöver vi hjälp av såväl alla barn därute som deras föräldrar eller andra viktiga vuxna i barnens liv.

Ett nytt sätt att producera

Superhjälparna som sänds på lördagar med start den 6 maj vill göra det möjligt för barn att ta plats i rutan i ett sammanhang där snällhet är det viktiga och centrala.

Eftersom ett av målen är att tittarbarnen ska få delta och med sin aktivitet i hög grad påverka programmets innehåll, bandas stora delar av programmet samma vecka som det sänds.

Varje lördag ber Jontti in tips på hur man kan hjälpa till och vara snäll för att det kommande avsnittets "veckans problem" ska lösas. Sedan har barnen och den vuxna några dagar på sig att fundera på saken och senast på måndag vill Jontti ha barnens tips på lösningar.

Deadlines för veckans tips på lösningar

Trötta föräldrar skicka tips senast 1.5
Egen lugn och ro (skicka tips senast 8.5)
Allergisk djurvän (skicka tips senast 15.5)
Tråkigt att vara sjuk (skicka tips senast 22.5)
Svårt att sova (skicka tips senast 29.5)
Rädslor (skicka tips senast 5.6)
Hur hitta en vän (skicka tips senast 12.6)
Sysslolösa gamlingar (skicka tips senast 19.6)


Dessa lösningar kan skickas in i form av en video, t ex filmad med en smarttelefon. Ett foto eller en teckning med en förklarande text passar också bra.

Plåstret och Jontti i Superhjälparstudion
Plåstret och Jontti väntar på barnens tips Plåstret och Jontti i Superhjälparstudion superhjälparna

Snällnytt

I programmet ingår även en nyhetsdel som helt enkelt heter Snällnytt. Här ges plats för bidrag från barn runt om i Svenskfinland, Finland, Norden, Europa, Världen, Universum. Till Snällnytt hoppas vi få in barnens berättelser och kommentarer om snälla saker de gjort eller fått vara med om.

Har någon överlåtit sin sittplats till en gammal i spårvagnen, hjälpt mommo att rensa rabatten, tröstat lillasyster då hon stötte sig, dukat frukost till familjen, gett sina gamla leksaker till någon som behöver dem bättre...

Snälla saker händer där ute hela tiden och nu vill Jontti berätta om dem i Snällnytt. Redaktionen väntar på era bidrag. Bidragen kan skickas in i form av en video, foto eller text. På buu.yle.fi hittas uppladdningsformuläret och närmare instruktioner.

Här en liten tjuvtitt på hur Snällnytt kan se ut:

Superhjälparredaktionen ser fram emot att ta del av alla snälla tips och bidrag. Tillsammans ska vi göra världens snällaste barnprogram!

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Finland 100 år ur barnperspektiv

  Visst kan man berätta om historia för småbarn!

  Visst kan man berätta om historia för småbarn! Låt barnen följa med Oskar Pöysti och lära sig vad som hände när Finland blev självständigt.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Vi ger ut 24 helt nya finlandssvenska sagor - här hittar du dem!

  Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på äventyr.

  I sagorna följer vi med Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på deras äventyr på Klövholmen ute i skärgården. Äventyren läses upp av Oskar Pöysti och hittas bakom luckorna i BUU-klubbens julkalender på Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Sluta aldrig att tala om mobbning

  Barnens egna berättelser om hur de upplevt mobbning.

  Under hösten bad Hajbo barn skicka in sina berättelser om hur de upplevt mobbning. Förvånansvärt många barn tog kontakt och berättade att de blivit mobbade och utfrysta. Många var också villiga att dela med sig av sin mobbningshistoria.

 • Hajbo vill engagera 8–13-åringarna

  Producenten Sandra Wikstrand vill skapa en dialog.

  – Vi vill skapa en dialog och vara en källa till inspiration i 8-13-åringarnas vardag, och därför jobbar vi webben och nätet först, säger producenten för Hajbo Sandra Wikstrand på Svenska Yle.

 • Kocka på

  Matglädje för småbarn

  Här får du många roliga tips på vad man kan kocka tillsammans med barn.

 • Bärtil vill inspirera 3–7-åringen till lek

  Monica Vikström-Jokela skapade Bärtil för över tio år sedan.

  – Genom att identifiera sig med Bärtil och Isa Gris ska barnen få inspiration till lek och tips på hur vardagskonflikter kan lösas, säger manusförfattaren Monica Vikström-Jokela om figurerna i Bärtil, Svenska Yles långlivade småbarnsfavoriter.

 • 20 år med BUU-klubben

  BUU-klubben fyller 20, får sin trettionde programledare.

  Under sina tjugo år har BUU-klubben utvecklats till en central svenskspråkig platform för barn i Finland. BUU-klubben stärker barnens identitet och lotsar dem både in i vardagens mysterier och ut i världen.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn