Hoppa till huvudinnehåll

Superhjälparna, programmet som uppmuntrar till snällhet

Programledaren Jontti Granbacka står på en parkering iklädd en orange jacka med logon för nya barnprogrammet Superhjälparna.
Superhjälparnas programledare Jonathan "Jontti" Granbacka Programledaren Jontti Granbacka står på en parkering iklädd en orange jacka med logon för nya barnprogrammet Superhjälparna. Bild: Yle/Rolf Granqvist programledare

I en tid då händelser runt om i världen kan påverka oss att tro att snällhet inte finns, vill BUU-klubbens nya program uppmuntra till goda gärningar och snälla tankar.

Snällhet på tapeten

Omtanke om andra kan övas in och ju mer ett barn uppmuntras till att tänka på andra desto sannolikare är det att barnet växer upp och blir en empatisk vuxen som bryr sig om andra. På Harvard University bedrivs projektet Making Caring Common, (fritt översatt: Omtanke i vardagen). Detta projekt vill hjälpa utbildare, föräldrar och samhällen att fostra barn som är omtänksamma, tar ansvar i sina samhällen och som värnar om rättvisa.

Motsvarande satsningar görs även här i Finland. I en del av daghemmen i Svenskfinland arbetar personalen med Stegen, som är ett material som ska stöda barns sociala och emotionella färdigheter samt självregleringsfärdigheter. Detta är ett material som föräldrarna också får ta del av i och med de veckovisa informationsbreven. Folkhälsan ordnar inspirationskurser i anknytning til materialet.

Svenska Yles barnredaktion vill nu dra sitt strå till stacken för att göra världen till en snällare plats. För att lyckas med det behöver vi hjälp av såväl alla barn därute som deras föräldrar eller andra viktiga vuxna i barnens liv.

Ett nytt sätt att producera

Superhjälparna som sänds på lördagar med start den 6 maj vill göra det möjligt för barn att ta plats i rutan i ett sammanhang där snällhet är det viktiga och centrala.

Eftersom ett av målen är att tittarbarnen ska få delta och med sin aktivitet i hög grad påverka programmets innehåll, bandas stora delar av programmet samma vecka som det sänds.

Varje lördag ber Jontti in tips på hur man kan hjälpa till och vara snäll för att det kommande avsnittets "veckans problem" ska lösas. Sedan har barnen och den vuxna några dagar på sig att fundera på saken och senast på måndag vill Jontti ha barnens tips på lösningar.

Deadlines för veckans tips på lösningar

Trötta föräldrar skicka tips senast 1.5
Egen lugn och ro (skicka tips senast 8.5)
Allergisk djurvän (skicka tips senast 15.5)
Tråkigt att vara sjuk (skicka tips senast 22.5)
Svårt att sova (skicka tips senast 29.5)
Rädslor (skicka tips senast 5.6)
Hur hitta en vän (skicka tips senast 12.6)
Sysslolösa gamlingar (skicka tips senast 19.6)


Dessa lösningar kan skickas in i form av en video, t ex filmad med en smarttelefon. Ett foto eller en teckning med en förklarande text passar också bra.

Plåstret och Jontti i Superhjälparstudion
Plåstret och Jontti väntar på barnens tips Plåstret och Jontti i Superhjälparstudion superhjälparna

Snällnytt

I programmet ingår även en nyhetsdel som helt enkelt heter Snällnytt. Här ges plats för bidrag från barn runt om i Svenskfinland, Finland, Norden, Europa, Världen, Universum. Till Snällnytt hoppas vi få in barnens berättelser och kommentarer om snälla saker de gjort eller fått vara med om.

Har någon överlåtit sin sittplats till en gammal i spårvagnen, hjälpt mommo att rensa rabatten, tröstat lillasyster då hon stötte sig, dukat frukost till familjen, gett sina gamla leksaker till någon som behöver dem bättre...

Snälla saker händer där ute hela tiden och nu vill Jontti berätta om dem i Snällnytt. Redaktionen väntar på era bidrag. Bidragen kan skickas in i form av en video, foto eller text. På buu.yle.fi hittas uppladdningsformuläret och närmare instruktioner.

Här en liten tjuvtitt på hur Snällnytt kan se ut:

Superhjälparredaktionen ser fram emot att ta del av alla snälla tips och bidrag. Tillsammans ska vi göra världens snällaste barnprogram!

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Synlighet för barn i Superhjälparna

  I Superhjälparna kan barn ta plats med hjälp av en vuxen.

  En ny säsong av Superhjälparna, programmet som uppmuntrar barn och vuxna till snällhet.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

 • Amanda - Yles nya juniorserie

  När Ingrid börjar i Amandas klass blir ingenting som förut.

  Livslång vänskap som plötsligt knakar i fogarna. Ensamhet och strävan efter att få tillhöra en grupp. Det här är bekanta känslor för många 12-åringar, också för Amanda. "Amanda" är en ny webbserie som produceras för Hajbo, webbhelheten för 8-13 åringar. Serien handlar om Amanda och hennes liv. Om bästa vännerna, kärleken och den nya flickan Ingrid från London.

 • Sluta aldrig att tala om mobbning

  Barnens egna berättelser om hur de upplevt mobbning.

  Under hösten bad Hajbo barn skicka in sina berättelser om hur de upplevt mobbning. Förvånansvärt många barn tog kontakt och berättade att de blivit mobbade och utfrysta. Många var också villiga att dela med sig av sin mobbningshistoria.

 • Hajbo vill engagera 8–13-åringarna

  Producenten Sandra Wikstrand vill skapa en dialog.

  – Vi vill skapa en dialog och vara en källa till inspiration i 8-13-åringarnas vardag, och därför jobbar vi webben och nätet först, säger producenten för Hajbo Sandra Wikstrand på Svenska Yle.

 • Kocka på! Matglädje för småbarn

  Spännande smakäventyr för småbarn

  Barnet vägrar, protesterar och skjuter ifrån sig tallriken. Du lirkar, försöker, övertalar. Totalvägran. Den gemensamma stunden vid middagsbordet blev igen något annat än du hade hoppats på. Låter det bekant?

 • Marit af Björkesten: Vi kommer alltid göra program för barn

  Innehåll för barn något av det viktigaste enligt direktören.

  Att göra innehåll för barn hör till de viktigaste uppgifterna på Svenska Yle. Så säger direktören för Svenska Yle, Marit af Björkesten. I dag välkomnar hon alla barn och familjer till BUU-dagen i Böle.

 • Bärtils bokklubb: BUUs boktips

  Här är listan på böckerna i Bärtils bokklubb under våren.

  BUU-klubbsledarna tipsar om böcker att läsa tillsammans och titta i. Här är listan på de bilderböcker som under våren syns i BUU-klubben inom ramen för läskampanjen Bärtils bokklubb.

 • MGP 2017 - Tillsammans är stark

  Nu finns ditt livs chans att vara med i MGP 2017.

  Jakten på de tio MGP-finalbidragen börjar nu och pågår fram till den 6 april. Är du mellan 8 och 15 år och gillar att sjunga, dansa eller skriva låtar så är det här din stora chans. Plita ihop en låt, spela in den till exempel i din mobil och skicka in den till oss!

 • Hittehatt vill utveckla 3–5-åringens sociala kompetens

  Karaktärerna ska komma överens och hitta lösningar.

  – Fokus ligger på den sociala kompetensen, i situationer som uppstår på hittegodsbyrån, där karaktärerna ska komma överens och hitta lösningar trots att de är olika, säger ansvariga producenten Petra Holm om Hittehatt, Svenska Yles dockprogram för de allra minsta.

 • Bärtil vill inspirera 3–7-åringen till lek

  Monica Vikström-Jokela skapade Bärtil för över tio år sedan.

  – Genom att identifiera sig med Bärtil och Isa Gris ska barnen få inspiration till lek och tips på hur vardagskonflikter kan lösas, säger manusförfattaren Monica Vikström-Jokela om figurerna i Bärtil, Svenska Yles långlivade småbarnsfavoriter.

 • 20 år med BUU-klubben

  BUU-klubben fyller 20, får sin trettionde programledare.

  Under sina tjugo år har BUU-klubben utvecklats till en central svenskspråkig platform för barn i Finland. BUU-klubben stärker barnens identitet och lotsar dem både in i vardagens mysterier och ut i världen.

Nyligen publicerat - Barn