Hoppa till huvudinnehåll

Tullen beslagtog 950 kg förbjudna kryddor

Kryddmarknad i Pakistan
Kryddmarknad i Pakistan Bild: EPA/REHAN KHAN kryddbutik

Myndigheter i Finland har beslagtagit nästan ett ton kryddor inom ramen för den internationella operation Opson VI mot livsmedelsfusk.

Tullen här fokuserade på kryddor och smaksättare och hittade inalles 950,5 kilogram med gurkmeja, curry och chili som strider mot livsmedelsreglerna, uppger Helsingin Sanomat.

Partierna har tagits bort från handeln.

Kryddorna som beslagtogs var exempelvis försedda med bristfälliga varudeklarationer. Innehållsförteckningar som inte är kompletta kan vara farliga för exempelvis allergiker.

I en produkt som uppgavs vara ekologiskt producerad hittades rester av sådana växtskyddsmedel som är förbjudna inom ekoodling, uppger övervakningsledare Petri Lounatmaa från Tullen till Yle Uutiset.

I två av partierna med chili och gurkmeja påträffades den förbjudna livsmedelsfärgen Sudan. Partiernas ursprungsland var Indien.

Kryddorna som innehöll färgämnet Sudan påträffades i en liten affär som koncentrerat sig på asiatiska livsmedel i Helsingfors. Affären i fråga hade inte deltagit i importen av kryddorna.

Importören har spårats och samtliga kryddpartier har avlägsnats från butikshyllorna.

Den systetiska färgförstärkaren Sudan har klassificerats som ett karcinogent ämne och är förbjudet att användas i livsmedel. Numera krävs ett intyg inom EU för att importerade kryddor är fria från färgämnet Sudan I, II, III och IV.

Livsmedelsfusk en växande bransch

Kryddor är ett lockande fält för förfalskning eftersom det finns stora pengar att vinna. Det visade sig i razzian att man i vissa länder har tillsatt krossad tegelsten i chilipulver för att öka kryddans vikt.

Matförfalskningar överlag är en växande gren inom den organiserade internationella brottsligheten.

Den överlägset mest förfalskade produkten globalt är alkohol, och fusk med mineralvatten är en ny växande trend. I fråga om vatten är det svårt att bevisa vad det är för vatten i flaskan.

I årets operation som koordinerades av Europol och Interpol gjordes räder mot sammanlagt 50 000 platser i butiker, flygplatser, hamnar och lagerutrymmen.

I Finland undersöktes inalles 16 olika partier och det togs 21 prover. Förutom tullen undersöktes kryddorna av kommunala inspektörer.

Prover togs exempelvis ute i affärerna och myndigheterna undersökte färgämnen, strålning och hur väl innehållsförteckningen överensstämde med innehållet.

Det var fjärde gången som Finland deltog i operationen som syftar till att minska på direkta olagligheter och försummelser gällande livsmedel.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes