Hoppa till huvudinnehåll

Venezuela drar sig ur OAS – läget i landet allt instabilare

Maskerade demonstranter i Venezuelas huvudstad Caracas.
Demonstrationerna mot Maduros styre har slagits ner med hård hand. Nästan 30 människor har dödats, största delen av polisens kulor. Maskerade demonstranter i Venezuelas huvudstad Caracas. Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ Venezuela

Organisationen för amerikanska stater OAS kallade till krismöte om läget i Venezuela. Som svar drar sig landet ur organisationen och anklagar den för att försöka störta Venezuelas socialistiska styre.

Venezuela meddelar att landet drar sig ur Organisationen för amerikanska stater OAS.

Enligt Utrikesminister Delcy Rodriguez görs utträdet som protest mot en USA-ledd smutskastningskampanj inom OAS.

Enligt Rodriguez försöker organisationen blanda sig i landets interna angelägenheter och störta landets socialistiska styre.

– I morgon, enligt president Maduros instruktioner, kommer vi att lämna in ett klagomål till OAS och det inleder en process på 24 månader som slutar i vårt utträde, säger Rodriguez.

Rodriguez meddelade om utträdet efter att de övriga medlemsländerna hade sammankallat till ett krismöte om läget i Venezuela.

– Venezuela tänker inte heller delta i något möte som tar ställning för inblandning och ingripande i andras affärer, säger Rodriguez.

Oro för diktatoriska tendenser

Venezuelas president Nicolás Maduro talar vid en demonstration mot imperialism i Caracas 9.3.2017.
President Nicolas Maduro har vägrat att hörsamma kritik mot hans styre och anklagar istället USA och landets ekonomiska elit för att sabotera landets ekonomi. Venezuelas president Nicolás Maduro talar vid en demonstration mot imperialism i Caracas 9.3.2017. Bild: EPA/CRISTIAN HERNANDEZ Nicolas Maduro,Venezuela

OAS och Venezuelas grannar har uttryckt större oro för Nicolas Maduros allt mer diktatoriska svar på protesterna mot hans styre och den djupa ekonomiska kris som landet befinner sig i.

Våldsamma protester har skakat landet sedan högsta domstolen fråntog parlamentet, där oppositionen har majoritet, dess makt.

Beslutet drogs tillbaka bara några dagar senare, men hann orsaka stor ilska och utlösa massiva protester.

Krismötet som OAS medlemmar kallades till var en reaktion på nya våldsamheter i samband med demonstrationerna mot Maduro i onsdags.

Myndigheterna har slagit till med hård hand mot demonstrationerna som hör till de mest omfattande i landets historia.

Tiotals människor har dödats de senaste veckorna då polisen har brukat våld för att skingra demonstranterna.

Ekonomisk härdsmälta

Venezuela har trots sina oljerikedomar råkat i allt djupare ekonomiska trångmål de senaste åren.

Krisen som började med sjunkande oljepriser har nu utmynnat i en nästan total ekonomisk kollaps.

Inflationen väntas nå 700 procent i år och Venezuela har länge haft så ont om valutareserver att landet inte längre har kunnat importera basvaror, mediciner och livsmedel.

Demonstranterna och oppositionen anklagar Maduro och hans företrädare Hugo Chavez för att ha orsakat krisen med sin ekonomiska politik.

Maduros regering menar ändå att krisen är ett resultat av ekonomiskt sabotage som landets elit och USA ligger bakom.

Läs också