Hoppa till huvudinnehåll

"Att medge sin depression är början till att bli frisk"

Silhuett av en nedstämd mänska
Silhuett av en nedstämd mänska Bild: Piaxabay depression,mental hälsa,sorg,nedstämdhet,mental ohälsa

Via insamlingen En liten gest går en del av pengarna till att stöda personer med mental ohälsa. Kaj Collin insjuknade själv i början av 90-talet och jobbar i dag på Centralförbundet för mental hälsa och hjälper människor att komma vidare efter depressioner och andra mentala djupdykningar.

Kaj jobbade i början av 90-talet som förman inom tekniska branschen och drabbades av en svår depression 1994. Det blev en sjukdomstid med till en början en vecka sjukledigt i taget, men sedan skrev läkaren ut sjukledighet för ett år.

- Då man är slutkörd och deprimerad behövs en längre tid att återhämta sig, konstaterar Kaj. Då man får en vecka sjukledigt är man lättad och nöjd de två första dagarna men sedan börjar man våndas och stressa över att vara tvungen att återvända till jobbet igen.

Sjukdomen blev en början till ett nytt jobb

Då Kaj under tillfriskningen deltog i rehabliteringen fick han idén om att själv börja arbeta med rehabiliteringsvård. Dels tyckte han att saker och ting kunde förbättras inom psyk-rehabiliteringen, dels kändes det omöjligt att återvända till det forna jobbet,

I dag jobbar Kaj som utbildningschef på Centralförbundet för mental hälsa. Inom förbundet finns 160 olika föreningar, som sammanlagt har ungefär 17 000 medlemmar.

Utbildningschef Kaj Collin på Förbundet på Förbundet för mental hälsa
Kaj Collin Utbildningschef Kaj Collin på Förbundet på Förbundet för mental hälsa insamlingen en liten gest

Långsam insjukning kräver lång tillfriskning

Depressionen är en sjukdom som kommer smygande och som med tiden blir svårare och djupare, berättar Kaj. För honom tog det sig uttryck i rädslor och panikstörningar.

Då man hör att man inte är ensam om sina svårigheter får man kraft att ta sig framåt― Kaj Collin

Kaj blev till exempel rädd för att gå till matsalen på jobbet och gick dit strax före stängningsdags för att inte behöva möta människor. Och det blev bara värre: han började ta med egen mat till jobbet och satt och åt sin lunch på eget rum.

Hans fru började undra vad som var på gång då hon visste att det fanns personalrestaurang på Kajs jobb som erbjöd en bra lunch. Hon uppmanade honom att uppsöka vård.

- Jag medgav då att jag var sjuk, och det är oerhört viktigt för att man ska kunna ta emot hjälp, poängterar Kaj.

Utöver medicinsk vård behövs stöd av vänner och familj

- På sjukhus och hos läkare får man bra medicinsk och psykiatrisk vård, säger Kaj. Men utöver det behöver man mycket stöd - familjen, vännerna och kamratstödet.

Centralförbundet för mental hälsa hjälper till att hitta rätt förening där kamratstödet finns. Kaj säger att man via kamratstödet får höra hur andra upplevt sin sjukdom och hur de har kommit vidare.

- Då man hör att man inte är ensam om sina svårigheter får man kraft att ta sig framåt, konstaterar Kaj.

Våga hjälpa någon med mental ohälsa

Att tala om sina mentala problem har varit tabu i långa tider men enligt Kaj har tabun lättat under de senaste tio åren. Centralförbundet för mental hälsa föreläser och informerar om mental ohälsa och fler och fler personer kommer fram med sin sjukdom i tidningar och tv.

Samtidigt har det blivit något av en modefluga att kändisar berättar om hur de gått i väggen och repat sig på några veckor.

- Jag skäms då jag läser dylikt, säger Kaj. Att bli utbränd eller deprimerad är en allvarlig sak och det tar i allmänhet länge att bli frisk. Man måste lära sig att ha tålamod med sjukdomen.

Om det mentala illamåendet har ökat har Kaj Collin svårt att ta ställning till. Det talas ju mer om illamåendet och han konstaterar att det krävs en hel del av oss att både orka med stressande arbetsliv och att balansera det med familjelivet.

- Det är bra att hålla ögonen öppna och följa med ifall en kollegas krafter börjar tryta eller om hen börjar dra sig undan, säger Kaj.

Det är omöjligt för folk omkring att veta att du mår dåligt

Hans råd är att försöka prata med personen ifråga, men det är viktigt att vara finkänslig. Kaj föreslår att man kanske kunde ta med en tredje person i diskussionen så att det inte blir för personligt.

Samtidigt uppmanar Kaj alla som på något sätt mår dåligt att själv berätta om sitt illamående.

- Det är omöjligt för folk omkring att veta att du mår dåligt och att du behöver stöd, säger Kaj Collin.

Centralförbundet för mental hälsa

Läs mera:

Tomi Käkelä från Rauman Seudun MS-yhdistys

Tongåvan ber dig om en liten gest

Tongåvans insamling går i april till människor i olika åldrar. Det hänger ju inte på åldern när man insjuknar i astma eller i diabetes, när man är synskadad eller har problem med hjärtat.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega