Hoppa till huvudinnehåll

Efter Nios första maj-meny

Kenneth Nars serverar bubbel till Sonja Kailassaari och Mårten Svartström.
Kenneth Nars server bubbel åt Sonja Kailassaari och Mårten Svartström. Kenneth Nars serverar bubbel till Sonja Kailassaari och Mårten Svartström. Bild: Yle/Parad Media Sonja Kailassaari,Mårten Svartström,kenneth nars

Saknar du idéer för vad du ska servera på picknick-filten den första maj? Matskribenten Kenneth Nars presenterar några säkra, goda och enkla alternativ.

Som tillbehör kan man alltid servera ost, struvor, munkar och gravad lax på ett gott rågbröd. I dryckesväg är mjöd och mousserande viner traditonella och fungerande alternativ, men varför inte också smaka på en god cider?

När det kommer till mjöd är vår vanliga variant den så kallade citronmjöden. Vid sidan av den finns också urmjödet, ett slags honungsvin utan bubblor och med en smak som inte påminner så mycket om vår vanliga mjöd. Det kan rekommenderas för dem som vill bjuda på något ovanligt.

Mjöd
Mjöd och urmjöd Mjöd Bild: Yle/Parad Media mjöd,efter nio

Recepten på Kenneth Nars mjöd, köttbullar och Skagenröra hittar ni nedan. Mera om den här uppsättningen i Efter Nio den 1 maj 2017, kl. 21.00 i Yle Teema & Fem och på Yle Arenan.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Nicke Aldén sitter på farstun framför ett rött hus och ler mot kameran.

    Nicke Aldén

    Programledare

    Programledare för Strömsö och Egenland. Kontakt: niklas.alden@yle.fi

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö