Hoppa till huvudinnehåll

Gravida i huvudstadsregionen får föda vid Kvinnokliniken och Jorv

Spädbarnsfötter i en spjälsäng
Spädbarnsfötter i en spjälsäng Bild: vierdrie/stock.xchng nyfödda,Baby,fötterna,födsel,bb

Nu ser framtiden klarare ut för föderskor i huvudstadsregionen. Som det ser ut nu kommer majoriteten av förlossningarna att förflyttas till Kvinnokliniken i Helsingfors, och resten till Jorvs sjukhus i Esbo.

- Förlossningsavdelningarna måste nog förflyttas till de existerande enheterna, säger Seppo Heinonen, chef för förlossnings- och barnavdelningarna vid Kvinnokliniken.

Igår meddelade HNS att alla förlossningar, som i vanliga fall skulle ha skett på Barnmorskeinstitutet, också i fortsättningen kommer att skötas inom huvudstadsregionen. Det innebär alltså Kvinnokliniken och Jorv.

Finlands största förlossningssjukhus, Barnmorskeinstitutet, tvingas nämligen att stänga inom ett halvår på grund av allvarliga fuktskador.

Det handlar om en enorm enhet, och vi har en lång process framför oss innan det här faktiskt kan fungera i praktiken.― Seppo Heinonen, Kvinnokliniken

Personalen vid institutet har drabbats av symptom redan i många år. Nu har också föderskor vittnat om hälsoproblem efter att ha vistats på sjukhuset endast i några dagar.

Problemen med inomhusluften vid Barnmorskeinstitutet har varit kända länge, men först i onsdags uppdagades den verkliga omfattningen. Vid undersökningarna hittades bland annat strålsvamp och mikrobskador.

Interiör från Kvinnokliniken i Helsingfors.
Största delen av förlossningarna i huvudstadsregionen kommer att flyttas till Kvinnokliniken. Interiör från Kvinnokliniken i Helsingfors. kvinnokliniken

Fler förlossningssalar tas i bruk

För tillfället har Kvinnokliniken tio förlossningssalar till sitt förfogande. För att uppnå en tillräckligt hög kapacitet finns planer på att på nytt ta i bruk sex stycken förlossningssalar, som hittills har använts som poliklinikutrymmen. Salarna kan tas i bruk på kort varsel.

I Jorv finns nu nio förlossningssalar, och ytterligare två kan tas i bruk direkt.

Planer på patienthotell och mobila barnmorskor

Nu diskuteras också placeringen av de nyblivna mammorna. Ett alternativ är att mammorna efter förlossningen förflyttas antingen till en avdelning eller till ett patienthotell.

Hotellet ligger ett stenkast från Kvinnokliniken, och används nu bland annat av patienter som väntar på att bli opererade.

Ifall alternativet tas i bruk för nyblivna mammor, finns en möjlighet att införa sjukhuspersonal till hotellet.

Sjundeå bad hotellbyggnad. taket med cumulus logo syns.
Cumulus-patienthotellet i Helsingfors kan bli ett alternativ för nyblivna mammor. Sjundeå bad hotellbyggnad. taket med cumulus logo syns. Bild: Yle/Linus Westerlund Västnyland,Sjundeå,vinter,Cumulus,hotell,spa

Tanken är också att ta i bruk ett nytt system, där mammorna stannar endast ett dygn på avdelningen, och skickas sedan hem där de får besök av en mobil barnmorska.

Heinonen poängterar att ingenting ännu är fastställt, men frågan borde klarna inom de närmaste veckorna. Det gäller också att ta det steg för steg, menar han.

- Ifall det tas till alternativ som patienthotell eller mobila barnmorskor, är det nog klokast att börja lugnt och prova sig fram innan man tar de nya systemen i bruk på riktigt, säger Heinonen.

Trots att det handlar om stora och dyra beslut är han ändå positivt inställd till framtiden.

- Det handlar om en enorm enhet, och vi har en lång process framför oss innan det här faktiskt kan fungera i praktiken. Att få ihop det här pusslet är krävande, men absolut möjligt - under dessa sex månader kan vi göra under.

Läs också