Hoppa till huvudinnehåll

Gymnasieelever: Forskning är en av de viktigaste sakerna som finns

Från vänster: Mihkel Malsroos, Oskar Söderberg, Dora Lagerspetz.
Från vänster: Mihkel Malsroos, Oskar Söderberg och Dora Lagerspetz. Från vänster: Mihkel Malsroos, Oskar Söderberg, Dora Lagerspetz. Bild: Yle / Peter Karlberg mihkel malsroos

På torsdagen deltog tolv gymnasieelever från Tallinn och 22 elever från Stockholm i en internationell naturvetenskaplig elevkonferens vid Katedralskolan i Åbo.

Gymnasieeleverna har under det här läsåret deltagit i olika naturvetenskapliga forskningsprojekt, som nu presenterades muntligt inför konferenspubliken.

Allt har samordnats i ett projekt som kallas StÅT-projektet (Stockholm/Åbo/Tallinn) och arbetet har bland annat handlat om informationssökning och forskningsarbete.

Fyra elever från Katedralskolan i Åbo har genom det här projektet deltagit i akademisk forskning vid Åbo Akademi. Dora Lagerspetz, Katedralskolan i Åbo, är väldigt fokuserad på veterinärmedicin och hon har deltagit i forskning om antibiotikaresistens i bakterier vid Åbo Akademi.

- Det här har betytt ganska mycket för mig. Det har gett en inblick i forskningsprojekt. Hur man forskar inom biologi, ett ämne som jag själv är jätteintresserad av. Sedan har det också öppnat ögonen lite för hur allvarlig antibiotikaresistensen faktiskt har blivit globalt. Man märker att det är ett problem som man måste ta itu med.

Dora Lagerspetz tycker dagens forskning är väldigt viktig. Inte minst den om antibiotika.

- Forskningen som bedrivs i dag är otroligt viktig. Inom några decennier kommer det finnas många letala sjukdomar som kommer att bli mer vanliga. Och man kan inte säga att det definitivt kommer att finnas ett botemedel om man fortsätter att använda antibiotika på samma sätt som vi har gjort hittills.

"Trial and error"

Dora Lagerspetz beskriver hennes syn på vardagen i ett forskningsprojekt.

- Jag skulle beskriva det bäst med det engelska uttrycket trial and error, eftersom det är otroligt mycket besvikelse. Jag tror inte att man kommer fram till jättemycket resultat jättesnabbt, utan det handlar mer om hålla hoppet uppe tills man kommer fram till ett resultat.

Hur håller man då hoppet uppe?

- Med hjälp av sitt intresse för ämnet. Om man inte är intresserad av att forska så ska man inte göra det, säger Dora Lagerspetz.

Elever forskar tillsammans med forskare Tom Wiklund
Dora Lagerspetz och Anna Merne forskar tillsammans med forskare Tom Wiklund. Elever forskar tillsammans med forskare Tom Wiklund Bild: Yle/Christoffer Kaski tom wiklund

Oskar Söderberg från Blackebergs gymnasium i Stockholm har varit med i ett forskningsprojekt om bränsleceller vid KTH, Kungliga Tekniska högskolan.

- En bränslecell är en sak som tar syrgas och vätgas och omvandlar det till en elektrisk ström och vatten. Vi har ökat effektiviteten genom att växla vätgasflödet i en av den här bränslecellens kanaler. Så vi har lyckats förbättra prestandan och det går att nyttja när man producerar bränsleceller i framtiden.

Oskar Söderberg är tydlig med varför han tycker forskning är viktigt.

- Forskning är en av de viktigaste sakerna som finns för att driva ett samhälle framåt. För det är med hjälp av den som vi kan utveckla samhället och hitta nya lösningar och sätt till att göra vår vardag bättre.

Det här har gett mig en otrolig erfarenhet inom forskningen. Hur man arbetar och att se vad som faktiskt är möjligt som individ att bidra med till samhället.― Oskar Söderberg, Blackbergs gymnasium, Stockholm.

Mihkel Malsroos, Tallinna Mustamäe Gümnaasium, har deltagit i forskning i plasmafysik vid Tallinn University of Technology.

- Det är jättekul att få komma hit till Finland och få se vad alla andra har forskat i.

Något som även Dora Lagerspetz håller med om.

- Det har varit ganska isolerat i själva forskningsarbetet, så därför är det kul att träffa de andra inom det här projektet. Det är även kul få se helheten och meningen med hela det här projektet.

Oskar Söderberg är också inne på samma tema.

- Man lär sig att se hur länder kan samarbeta inom forskningen, ett område som det är väldigt viktigt att samarbeta i. Det här har också gett mig en otrolig erfarenhet inom forskningen. Hur man arbetar, att samarbeta med andra i en grupp och att se vad man faktiskt kan bidra med till samhället som individ.

Läs också