Hoppa till huvudinnehåll

Ingåbornas tänder fortsättningsvis i Mehiläinens händer

Dörr till tandkliniken i Ingå.
Ingå kommun fortsätter med samma företag inom tandvården till slutet av 2018. Dörr till tandkliniken i Ingå. Bild: Yle/Malin Valtonen ingå tandklinik

Ingå hade länge problem med att få sin tandvård att fungera som den ska. Men efter att kommunen slöt avtal med vårdproducenten Mehiläinen om munhälsovårdstjänster har kommunen och invånarna varit nöjda med verksamheten.

Det ursprungliga avtalet gällde 1.4.2014-31.12.2016. I avtalet fanns en option om att förlänga avtalet med ett år i gången i högst två års tid.

Ingå tog i bruk optionen för i år, 2017, och nu har grundtrygghetsnämnden beslutat att man också tar i bruk det andra optionsåret. Det betyder att avtalet förlängs till slutet av år 2018.

Det betyder i praktiken att avtalet gäller fram till att den stora social- och hälsovårdsreformen ska träda i kraft, men det är oklart om det behövs någon övergångsperiod. Då måste kommunen på nytt ta ställning till hur man ska sköta läget, konstaterar grundtrygghetschef Anne Öhman.

Enligt lagen måste kommunen i så fall konkurrensutsätta vården på nytt, men på grund av vårdreformen kanske det tillåts undantag, konstaterar Öhman.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland