Hoppa till huvudinnehåll

Kall vår kan försena Vasas sommarblommor

Porträtt av hortonom Leila Roininen och trädgårdsmästare Inger Norrgård som står i ett av Vasa stads växthus för blommor.
Leila Roininen (t.v.) och Inger Norrgård är bekymrade över den sena våren. Porträtt av hortonom Leila Roininen och trädgårdsmästare Inger Norrgård som står i ett av Vasa stads växthus för blommor. Bild: Yle/Sofi Nordmyr inger norrgård

I Vasa stads växthus driver man just nu upp årets sommarblommor som man hoppas kunna börja plantera ut i juni. Den kalla våren har försenat blommorna berättar trädgårdsmästare Inger Norrgård och hortonom Leila Roininen.

- Vi är bekymrade över den sena våren. Den påverkar våra blomlökar som nätt och jämt har kommit upp. De ska blomma ut först innan vi kan plantera ut sommarblommorna, säger Norrgård.

För ett år sedan var blomlökarna redan i full gång och hade nått längder på allt mellan 10-15 centimeter. I år har blomlökarna bara kommit upp blygsamma 2-3 centimeter. Vanligtvis börjar man plantera ut sommarblommorna i början av juni men i år får man kanske vänta med det.

- Det kan svänga hastigt. Till midsommar brukar vi vara klara med våra planteringar. Vi får hoppas på det i år också.

Årets sommarblommor kommer att hedra Finlands 100 års jubileum. Temat kommer att synas på många sätt också i valet av planteringar. Så mycket vill man ännu inte på grönområdes enheten avslöja om planteringarna, men blått och vitt blir det i alla fall.

- Det är lite av en hemlighet ännu. Vi vill inte berätta för mycket, säger Roininen.

- Det blir en överraskning, säger Norrgård.

100 ädelträd

Vasa stad donerar 100 ädelträd till Vasaborna i och med Finlands 100 års jubileum. Att man donerar just ädelträd hänger ihop med att ädelträd har en lång livslängd.

Dessutom sticker de ut i mängden av vanliga björkar och granar. Tanken är att Vasaborna själva får komma med förslag om vilka ädelträd som placeras var. Det kan man göra fram till 14 maj på stadens webbsida.

- Det är en present till stadens invånare. Invånarna får ge förslag men vi måste se till att det blir rätt sort på rätt plats med tanke på härdighet. På webbsidan finns förslag på ek, lind, alm, lönn och ädelgran och så får man ännu ytterligare ge övriga förslag, säger Norrgård.

En del av träden planteras ut nu på våren och en del på hösten.

- Planteringen ska vara färdig i höst, säger Roininen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten