Hoppa till huvudinnehåll

Livsfarligt att andas in helium från förstamajballongen

Ballonger hör första maj till
Ballonger hör första maj till Bild: Yle/Roger Källman första maj,ballonger,vasa

De färggranna ballongknippena har dykt upp i stadsbilden.

Att få traska hem med en Disney-prinsessa, Pokémonfigur eller glad bajshög (jo, emoji-ballonger förutspås bli storsäljare i år) är en viktig valborgstradition för mången liten firare.

Att den som andas in helium från en folieballong får en skojig seriefigursröst i några sekunder är också vida känt.

Roligt kanske, men livsfarligt! Pensionerade kemiingenjören Patrik Flygar har arbetat med helium i över trettio år och han höjer ett varningens finger.

- I lungorna ersätter heliumet det syre vi behöver och i värsta fall leder det till kvävning, påpekar Flygar.

Sök hjälp om du känner dig yr

Att inandas små mängder helium är inte livhotande, tvärtom används helium till exempel av dykare och inom sjukvården. Men då är det fråga om små heliumhalter blandade med syre och inte det rena helium som finns i ballonger.

- Ifall du råkat andas in helium av misstag råder jag dig att genast ventilera lungorna och söka läkarhjälp om du känner dig yr eller känner av bristfällig rörelseförmåga, säger Flygar.

Håll barnen under uppsikt

Hur ska man göra som förälder om man märker att barnen roat sig med att andas in helium i ett oövervakat ögonblick?

- Ta genast ifrån dem ballongerna och håll barnen under uppsikt! Se till att de inte förlorar medvetandet, för det kan gå väldigt fort. Lämna dem absolut inte ensamma.

Patrik Flygar tycker ändå att heliumballonger gärna kan vara en del av valborgsfirandet och att det inte finns någon orsak att drabbas av panik om en ballong går sönder exempelvis inne i ett litet rum eller en bil.

- I så fall hinner heliumet spädas ut och dessutom hastigt stiga upp i taket så det är ingen fara. Men annars tycker jag att heliumet hör hemma inne i ballongerna under valborg.

Läs mera:

10 frågor om valborg - Testa dig själv!

Valborg är vårens, studenternas och arbetarnas glada karnevalhelg. Men hur bra koll har du på valborg? Testa din kunskap med det här quizet.

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP