Hoppa till huvudinnehåll

Musiktest: Vad vet du om KISS?

Gene Simmons och Paul Stanley från Kiss.
Kiss. Gene Simmons och Paul Stanley från Kiss. Bild: EPA / Britta Pedersen Kiss (band)

Här är den – Yle Vegas Kiss-frågesport!

Testa dina Kiss-kunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under kafferasten eller över en liten fredagspilsner efter jobbet på puben runt hörnet?

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Varje fredag kommer 10 nya musikfrågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig inom de musikstilar som kan kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy och så vidare.

Rockpoliserna:

Vill du snacka allmänt eller specifikt om musik med likasinnade individer? Kolla in vår Facebook-grupp Rockpoliserna (klicka här)! Vi vill höra folkets röst! Du kan tipsa om musiknyheter, gigs, ny eller gammal musik. Bra eller dålig, ingen skillnad så länge det är kul att käbbla om saken! De aktivaste debattörerna kan till och med få en egen Rockpolis-badge!

Rock'n'roll! Eller något. Lycka till!

1. Vad heter basisten i Kiss? Han är bl.a. känd för sin långa tunga.

2. Vad är bandnamnet Kiss en förkortning av?

3. Varje Kiss-medlem är sminkad som en seriefigursaktig karaktär. Vilken karaktär har Paul Stanley?

4. Kiss fick sitt egentliga genombrott år 1975 med deras smått legendariska fösta liveskiva ”Alive!”. Det var mycket tack vare konsertversionen av en tidigare utgiven låt som efter detta blev något av gruppens signaturmelodi. Vad heter låten?

5. Vad heter det klassiska Kiss-albumet nedan? Titeln är dold bakom den svarta rutan.

6. Skivan i den föregående frågan innehöll även singeln ”Beth”. Den blev gruppens första guldsäljande hit i USA och en av deras största klassiker. Vilken Kiss-medlem sjöng ”Beth”?

7. Även om Kiss mestadels spelar hårdrock, så gjorde de år 1979 en liten utflykt in i discons värld. Det utmynnade i en singel som delade fansen, men samtidigt blev en av gruppens största hittar. Vad hette singeln?

8. År 1983 tog Kiss av sig sminket och visade sina riktiga ansikten. Vilken var deras första LP utan smink?

9. År 1978 gjorde Kiss en film som fått både kalkon- och kultstämpel. Vad hette filmen?

10. Efter Ace Frehley har Kiss haft fyra andra officiella sologitarrister. Vad heter den nuvarande?