Hoppa till huvudinnehåll

Rätt att viga samkönade par diskuteras på kyrkomötet

Domkyrkan i Åbo.
Domkyrkan i Åbo. Bild: Yle/Rolf Granqvist å,Åbo

Initiativet att kyrkan ska viga samkönade par behandlas under evangelisk-lutherska kyrkans kyrkomöte under nästa vecka. Enligt ombudsinititativet borde kyrkan gå inför ett utvidgat äktenskapsbegrepp, utan att tvinga präster att viga samkönade par.

Enligt initiativtagarna är frågan aktuell, i och med att samkönade par kan inleda äktenskap från och med första mars. Frågan delar församlingsmedlemmar och därför önskar initiativtagarna att man hittar en lösning som båda parterna är nöjda med.

Remissdiskussionen inleds antingen på tisdag eller onsdag, och då fattar man beslut om vilket utskott som ska bereda frågan. Andra alternativet är att initiativet inte sänds vidare utan förfaller.

Kyrkomötet samlas till sin vårsession i Åbo den 2-5 maj. Kyrkomötet inleds med en öppningsgudstjänst den andra maj i S:t Marie kyrka i Åbo.