Hoppa till huvudinnehåll

Tysk premiärlöjtnant levde dubbelliv som flykting - planerade terrordåd

Närbild på tre uppradade tyska soldater med hjälmar på huvudet vid en festhögtid.
Tyska soldater uppträder med ett militärband för landets president Joachim Gauck i Berlin 17 March 2017. Närbild på tre uppradade tyska soldater med hjälmar på huvudet vid en festhögtid. Bild: EPA/FELIPE TRUEBA Tysklands försvarsmakt,soldater

Det har tagit över ett år innan mannen och hans planer på ett högerextremt terrordåd har genomskådats. Hur är det möjligt? frågar sig nu många tyskar.

Den egendomliga berättelsen om världens just nu mest omtalade dubbelliv börjar nystas upp i Österrike, närmare sagt på en toalett på Wiens flygplats.

Den tredje februari 2017 hittar nämligen myndigheterna en laddad pistol i en gömma på flygplatstoaletten.

När polisen väntar för att se vem som kommer efter vapnet, uppenbarar sig en mystisk man som de tyska medierna nu kallar Franco A.

I sin ungdom har Franco A varit öppen och omtyckt och drömt om att bli journalist. När Franco A i dag är 28 år har hans liv ändå slutat någon annanstans.

En soldat inom Bundeswehr håller en radio.
En soldat inom Bundeswehr håller en radio. Bild: EPA/PHILIPP GUELLAND Tysklands försvarsmakt,armén (landstridskrafter),soldater

Gick igenom som syrier trots att han inte kunde arabiska

Det visar sig nämligen för polisen att Franco A lever med två parallella identiteter. Å ena sidan verkar Franco A under sitt riktiga namn som premiärlöjtnant vid den tyska armén och är stationerad i en fransk-tysk jägarbataljon i Illkirch nära tyska gränsen i Frankrike.

Å andra sidan lever Franco A under namnet David Benjamin på ett arrangerat boende för flyktingar i Zirndorf nära Nürnberg i Bayern. Han är sedan december 2015 registrerad som kristen syrisk asylsökande i Tyskland och son till en frukthandlare i Damaskus.

Det här dubbellivet i två länder har pågått i över ett år framför ögonen på otaliga människor och myndigheter. Detta trots att Franco A inte kan arabiska, talar en kraftigt bruten franska och förbereder en terrorattack.

Inte en enda myndighet under hela asylprocessen har reagerat. Inte en enda kollega har märkt att premiärlöjtnanten ständigt försvinner någon annanstans.

Premiärlöjtnanten kom punktligt på jobb - flyktingen fick 400 euro i socialstöd

Premiärlöjtnant Franco A:s kasern ligger en timmes bilresa från den mottagningscentral där flyktingen Franco A först har presenterat sig i Tyskland.

Senare har flykting Franco A åkt betydligt längre bort, till Zirndorf i Bayern, där han har gjort en asylansökan och blivit officiellt registrerad.

I egenskap av asylsökande har Franco A lyft ett socialstöd på 400 euro i månaden och tillhandahållit rummet på det gemensamt arrangerade boendet. Samtidigt har premiärlöjtnant Franco A kommit punktligt till arbetet inom Bundeswehr.

Överbelastat asylsystem

Men hur kan det komma sig? frågar sig tyskarna med förvåningens finger i häpnadens mun.

Myndigheterna har tills vidare varit förtegna om fallet. Tysklands myndighet för migration och flyktingar (Bamf) vill inte uttala sig medan fallet pågår.

Man kan ändå konstatera att det tyska mottagningssystemet i slutet av år 2015 har varit kraftigt överbelastat.

Soldater kan röra sig fritt på lov och helger

Tyska soldater marscherar på rad.
Tyska soldater marscherar på rad. Bild: EPA/PHILIPP GUELLAND Tysklands försvarsmakt,soldater,Marsch

Tyskarna förundrar sig också över att premiärlöjtnanten har kunnat vara tillräckligt mycket frånvarande från sitt arbete för att kunna spela trovärdig syrisk flykting.

En presstalesman för Franco A:s bataljon berättar för tidningen Zeit Online att en soldat inte nödvändigtvis måste vara närvarande vid sin enhet hela tiden.

- Under semestern och på helger kan soldaterna röra sig helt fritt, säger talesmannen.

I det här hänseendet är det med andra ord möjligt att ingen vid kasernen har lagt märke till mannens dubbelliv.

Över ett år senare åker han fast

Polisen kommer alltså för första gången mannen på spåret över ett år efter att dubbellivet har börjat. De griper Franco A när han ska hämta sin pistol på flygplatstoaletten i Wien.

Det visar sig också att Franco A antagligen hyser starka främlingsfientliga åsikter. Han har skrivit hatiska inlägg mot utlänningar i en Whatsuppgrupp med likasinnade.

Franco A:s avsikt på flygplatsen i Wien har varit att utföra ett stort terrordåd med sin pistol. När polisen senare undersöker pistolen skulle fingeravtrycken enligt Franco A:s planer tillhöra en syrisk flykting. Det här skulle öka kritiken mot flyktingarna i Tyskland.

Tidigare rädsla för islamister inom försvaret

Nu grunnar alltså tyskarna dessutom på hur det kan vara möjligt att premiärlöjtnantens högerextrema åsikter har undgått försvaret. I ett land med Tysklands historia ser man allvarligt på liknande fall.

Fram tills nu har tyskarna ändå mest oroat sig för att islamister ska söka sig till Bundeswehr och utnyttja sin militära utbildning för terrorism.

Det har däremot varit få som har kunnat föreställa sig att en tysk soldat skulle registrera sig som flykting för att utföra ett högerextremt terrorattentat.

Källor: Die Welt, Zeit Online, Spiegel Online