Hoppa till huvudinnehåll

Baren i Isnäs öppnar på nytt - Tirkku blir det nya namnet

Christer Alm funderar utanför baren i Isnäs, nya ägarna Pranom och Karre Anttonen ler
Christer Alm funderar på om han ska bli stamkund på nytt när Pranom och Karre Anttonen öppnar baren i Isnäs. Christer Alm funderar utanför baren i Isnäs, nya ägarna Pranom och Karre Anttonen ler Bild: Yle/Helena von Alfthan karre anttonen

Företagarparet Anttonen satsar på ny inredning men samma utbud. Christer Alm som brukade sitta här varje morgon säger att baren behövs.

- Jag har suttit här på morgnarna dom senaste fyra-fem åren. Fast jag var bort emellan. När det blir politiska diskussioner så hettar det till, så måste man vara ett halvt år borta och ta ny fart, säger Christer Alm som bor i Isnäs.

Ortsbon Christer Alm i nyrenoverade baren i Isnäs, fönstren har rosa spetsgardiner och väggen blommig tapet
Christer Alm tycker det ser bra ut i den nyrenoverade baren. Kabinettet har fått rosa spetsgardiner och en blommig tapet. Ortsbon Christer Alm i nyrenoverade baren i Isnäs, fönstren har rosa spetsgardiner och väggen blommig tapet Bild: Yle/Helena von Alfthan cafe bar tirkku

Alm ser fundersamt på den nya inredningen. Mörka väggar har bytts mot pastellfärger i baren som varit en knutpunkt för Isnäsbor i decennier.

- Baren behövs. Först försvinner arbetsplatserna, det har varit ett sågsamhälle, sen försvinner butiken, banken och posten. Och sedan stänger dom baren. Man märkte genast hur tomt det blev här i det här området som baren finns, till och med anslagstavlan blev tom, säger Christer Alm.

karre och pranom anttonen bakom disken - både tak och väggarn har målats ljusblå
Karre och Pranom Anttonen har förnyat inredningen i baren. karre och pranom anttonen bakom disken - både tak och väggarn har målats ljusblå Bild: Yle/Helena von Alfthan pranom anttonen

Bar Aspholm som stället hette förr stängde i höstas efter 40 år av verksamhet, eftersom ägarna gick i pension.

I maj ska baren återuppstå som cafe&bar Tirkku när de nya ägarna tar över.

- Min tirkku, säger Karre Anttonen leende om sin fru.

Tirkku är hans försfinskning av det thailändska ordet för älskling, tirak.

Karre visar på en gul vägg som inte målats - andra vägga rhar blivit ljusblå
Karre Anttonen visar en vägg som inte ännu målats - förr var väggarna varmt gula, nu har de blivit ljusblå. Karre visar på en gul vägg som inte målats - andra vägga rhar blivit ljusblå Bild: Yle/Helena von Alfthan baren i isnäs

Köket har inte ännu fått sin inredning, så de första veckorna i maj får företagarparet Karre och Pranom Anttonen nöja sig med att servera kaffe och bullar.

- Vi tar över baren eftersom det passar vår livsstil. Vi bor och lever här, i Sarvsalö. Vi tänkte att det är något vi kan och vill göra, säger Karre Anttonen.

Med tiden ska utbudet bli ungefär det samma som förr. På vardagarna serveras sopplunch.

- För att bli företagare var som helst måste man tro på sig själv. Företaget ska helst också fylla ett behov. Här i Isnäs tror jag det finns ett behov för en butik med livsmedel och kaffe.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland