Hoppa till huvudinnehåll

Kris inom finländsk formel 1? ”Hellre skulle man alltid ha roligt”

Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen pratar, våren 2017.
Valtteri Bottas (t.v.) och Kimi Räikkönen ligger trea respektive fyra i VM-serien. Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen pratar, våren 2017. Bild: xpbimages.com / All Over Press Valtteri Bottas,Formel 1,Kimi Räikkönen

Det är helt okej att andra inte är nöjda med mina prestationer. Det säger Kimi Räikkönen efter en tung start på säsongen. Då även Valtteri Bottas förlorat kampen inom teamet målar Expressen upp en blåvit F1-kris.

Alla tiders säsong. Två finländare i kampen om VM-titeln. Blåvit pallplats en självklarhet i mer eller mindre samtliga lopp.

Visst såg utgångsläget inför formel 1-säsongen läckert ut ur finländsk synvinkel med Valtteri Bottas i världsmästarstallet Mercedes och Kimi Räikkönen hos främsta utmanaren Ferrari.

Men hittills har säsongen inte gått helt som planerat. Bottas ligger 23 och Räikkönen 34 poäng bakom sina stallkamrater Lewis Hamilton respektive Sebastian Vettel.

Lewis Hamilton kör före Sebastian Vettel, våren 2017.
Mercedes och Ferrari i en klass för sig just nu. Lewis Hamilton kör före Sebastian Vettel, våren 2017. Bild: Rex Features Ltd 2012 / All Over Press Formel 1,Lewis Hamilton,Sebastian Vettel

Det får svenska kvällstidningen Expressen att smälla krisstämpel på formel 1-Finland.

”Sett till landets storlek är Finland ett av de bästa länderna på formel 1 i världen. Dessutom är landets position i sporten just nu på många sätt bättre än vad den varit på många år ... Trots detta ser finsk formel 1 just nu ut att befinna sig i något av en kris”, skriver Expressen.

Räikkönen: Jag är inte nöjd

F1-seriens äldsta förare Räikkönen, 37, har fått utstå en hel del kritik under säsongsstarten och är inte heller själv belåten med sin insats hittills.

– Att andra inte är nöjda med mina prestationer är helt okej. Det är inte jag heller, konstaterade Räikkönen inför Rysslands GP enligt Expressen.

Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas och Lewis Hamilton sitter bredvid varandra, våren 2017.
Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas och Lewis Hamilton har håvat in åtta av nio podieplatser hittills. Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas och Lewis Hamilton sitter bredvid varandra, våren 2017. Bild: Hoch Zwei / All Over Press Kimi Räikkönen,Sebastian Vettel,Valtteri Bottas

Medan Vettel vunnit två lopp och slutat tvåa i det tredje, har Räikkönens placeringar varit fyra, femma och fyra. Räikkönen beskriver situationen som normal.

– Jag har på det sättet haft ”tur” att jag aldrig varit i den positionen att jag vinner hela tiden, så jag har inte blivit van vid sånt, sade Räikkönen till pressen i Sotji enligt Turun Sanomat.

– Å andra sidan skulle ju en förare såklart hellre vara i en situation där man skulle nå resultat och det alltid skulle vara roligt.

Fler stallorder att vänta

Mercedes proklamerade inför säsongen att båda förarna står på samma linje, men även om Bottas klarat sig minst sagt hyfsat som nykomling i teamet (två tredjeplatser) verkar det vara klar fördel Hamilton inom stallet.

Ferrari leder för tillfället kampen om konstruktörstiteln med tre poängs marginal till Mercedes. Den tidigare världsmästaren Jacques Villeneuve väntar sig fler stallorder i likhet med då Bottas var tvungen att släppa Hamilton förbi sig i Bahrain.

Valtteri Bottas före Sebastian Vettel
Valtteri Bottas före Sebastian Vettel Bild: AFP / Lehtikuva Formel 1,Valtteri Bottas,Sebastian Vettel,vettel

– Det är tydligt att Vettel och Hamilton är de bästa förarna i sina team medan Räikkönen och Bottas är nummer två, säger Villeneuve till tyska tidningen Sport Bild.

– Förar-VM kommer Hamilton och Vettel att avgöra, men konstruktörsmästerskapet avgör Räikkönen och Bottas. Därför tror jag att Ferrari kommer att göra samma sak (stallorder) om de hamnar i en liknande situation. De kommer att ge Vettel utrymme.

På basis av träningarna inför lördagens tidskval i Sotji ligger Ferrari väl till med tanke på det första startledet. Ferrari klockades för den snabbaste tiden i samtliga tre träningspass.