Hoppa till huvudinnehåll

Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.
Donald Trump svors in som USA:s president i januari 2017. Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni. Bild: EPA/Justin Lane Donald Trump, Presidentvalet i USA 2016

Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

- Trump lyckades till slut driva igenom utnämningen av en ny konservativ domare Neil Gorsuch till högsta domstolen, säger Peter Miller som forskar i amerikanskt väljarbeteende. Miller är för närvarande gästforskare vid Tammerfors universitet.

Miller nämner också att antalet immigranter från Mexiko som tar sig olagligt in i USA har minskat klart jämfört med fjolåret. Det här var två frågor som var viktiga för Trump. Mycket annat har gått snett för presidenten.

- Den största motgången var då Trump försökte avskaffa den allmänna sjukförsäkringen, det som kallas Obamacare, säger Miller.

Trumpadministrationen hade trott att den skulle ha kunna avskaffas på 36 dagar. Den är fortfarande i kraft och talmannen har sagt att den kommer att fortsätta att vara det under en överskådlig framtid.

Gästforskaren Peter Miller vid Tammerfors universitet förundrar sig över Trumps bristande kunskap.
Gästforskaren Peter Miller vid Tammerfors universitet förundrar sig över Trumps bristande kunskap. Gästforskaren Peter Miller vid Tammerfors universitet förundrar sig över Trumps bristande kunskap. Bild: Yle / Dan Ekholm Peter Miller,USA,USA:s politik,Tammerfors universitet

"Förbluffande okunnig"

Mycket av Trumps politik var väntad och var det som han hade utlovat. Miller är ändå förbluffad över Trumps okunskap.

- Trump sade att ingen kunde ha trott att hälsovårdsfrågan var så här krånglig, i själva verket visste alla att frågan var komplex, säger Miller.

Ett liknande mönster följde då det gällde Nordkorea. Då Trump hade ett möte med Kinas president insåg han plötsligt efter tio minuter att frågan om Nordkorea är väldigt komplicerad.

- Alla visste att Nordkorea är en utrikespolitisk fråga som kommer att kräva väldigt mycket energi. Det hade redan Obama varnat för.

USA är en demokrati och inget kungadöme. Vi gillar inte härskare med absolut makt, det har vi inte gjort på länge.― Peter Miller, amerikansk gästforskare vid Tammerfors universitet

I en tv-intervju uttalade sig Trump om försvarsalliansen Nato.

- Presidenten sade att han inte visste så mycket om Nato så han bara sade att försvarspakten var föråldrad. Nu när han vet lite mer om Nato inser han att organisationen inte är obsolet, redogör Miller.

”Saknar grundkunskaper”

- Presidentämbetet är inte något där du kan vara praktikant. Man förväntas kunna åtminstone någonting. Det verkar som om Trump inte ens har någon basal kunskap, säger Miller.

Då blir den intressanta frågan vem han omger sig med och vilka råd de ger honom som underlag då han ska fatta beslut, säger Miller. Men alla är nya i början.

- Tröskeln för Trump är i alla fall mycket högre för han hade ingen som helst erfarenhet av regeringsarbete då han tillträdde. Han var van vid företagsvärlden där ledaren ger order och den omedelbart verkställs, påpekar Miller.

Trots att Trump har en betryggande majoritet i kongressens båda kamrar får han inte igenom sin politik. Det finns spärrar och motvikter, som det kallas i amerikansk politik. Det vill säga att makten är spridd. Det börjar nu långsamt gå upp för presidenten att kongressen och domstolarna väger upp presidentmakten.

- USA är en demokrati och inget kungadöme. Vi gillar inte härskare med absolut makt, det har vi inte gjort på länge. Jag undrar bara hur den här dynamiken ska börja fungera då Trumps regering kommer in i gängorna och börjar arbeta med sin politik på allvar, säger Peter Miller, amerikansk gästforskare vid Tammerfors universitet.

Rani-Henrik Andersson är docent i Nordamerikastudier vid Helsingfors universitet.
Rani-Henrik Andersson är docent i Nordamerikastudier vid Helsingfors universitet. Rani-Henrik Andersson är docent i Nordamerikastudier vid Helsingfors universitet. Bild: Yle / Dan Ekholm USA, Presidentvalet i USA 2016,Helsingfors universitet,rani-henrik andersson

Rani-Henrik Andersson är docent i nordamerikastudier vid Helsingfors universitet. Han är mest överraskad över att Trump verkligen har försökt förverkliga det som han lovade i valkampanjen.

- Han har försökt få igenom saker som vi här i Europa kanske inte tycker om. Det att han inte har lyckats med det är ju bara ett bevis på att Amerikas ”spärrar och motvikter” fungerar, åtminstone har de gjort det hittills, säger Andersson.

Kanske han har märkt att det inte går så enkelt, systemet har fungerat på ett visst sätt i 200-300 år i Washington och det är inte så lätt att kasta bort allt,― Rani-Henrik Andersson, docent vid Helsingfors universitet

Han är också förvånad över att läget har varit mer kaotiskt än vad han hade räknat med.

- Vi vet inte vem det är som sist och slutligen bestämmer och vem det är som har makten. Dessutom vet vi inte om det är så kaotiskt som det verkar, säger Andersson.

Trump hade lovat att torka ut träsket Washington. Det var en liknelse för att gå åt den politiska eliten i huvudstaden. Hittills har det inte gått så bra.

- Han försökte sig på det, men somliga av hans närmaste är ju en del av Washingtoneliten.

Undantagen är till exempel Vita husets chefsstrateg Steve Bannon och utrikesministern Rex Tillerson.

- Kanske han har märkt att det inte går så enkelt, systemet har fungerat på ett visst sätt i 200-300 år i Washington och det är inte så lätt att kasta bort allt, tror Andersson.

Trump har haft sammandrabbningar med kongressen, domarna, journalisterna och grannländerna.

- Jag tror att det kommer att fortsätta. Men han är intelligent, han lär sig nog och man märker det redan. Han försöker avskaffa Obamacare och nu försöker han diskutera. Han lär sig, men han är en typ som inte vill ta emot några råd och pressar på om något inte fungerar som han vill, säger Andersson.

”På gränsen till rasistisk”

Rani-Henrik Andersson anser att Trump talar nedvärderande om folk och etniska minoriteter i USA.

- Det är nästan rasistiska kommentarer ibland mot till exempel indianer. Kommentarerna om afroamerikanerna är också på gränsen till rasistiska, säger Andersson.

Hans närmaste man, Steve Bannon, kastar en skugga över presidenten.

- Man vet att Bannon förespråkar en överhöghet för vita, men det är svårt att säga vilket inflytande han har på Trumps politik.

För Andersson känns det ibland som att ha flyttats till 1950-talet då man lyssnar på den amerikanska diskussionen, till exempel gällande aborter.

Det löfte och den slogan som Trump körde hårt på i valkampanjen var att göra USA stort igen.

- Om man tänker på Obamas tid så ville han inte använda sig av militär makt. Nu är det många som anser att USA har visat att ingen kan köra med landet. Han avfyrar missiler i Syrien och örlogsfartyg är på väg mot Koreahalvön.

Andersson säger att många är nöjda med det här.

- Det är en gammal strategi att då det går dåligt hemma så gör man något utomlands, säger Rani-Henrik Andersson vid Helsingfors universitet.

Huvudbry för omvärlden och Finland

För den finländska utrikespolitiska ledningen har den nye amerikanske presidenten förorsakat huvudbry. Det har nämligen inte varit helt lätt att navigera i det nya oklara läget där det mesta har gungat.

Det var länge oklart vad Trump ansåg om försvarsalliansen Natos roll. Förhållandet mellan USA och Ryssland har också varit ytterst förbryllande. Ena stunden heter det att Trump har nära relationer till Kreml, nästa stund heter att relationen inte har varit så här kylig sedan kalla kriget.

Trumps politik har en negativ inverkan på Finlands strävanden i klimatpolitiken.― Matti Vanhanen, tidigare statsminister

Den tidigare statsministern Matti Vanhanen (C.) leder riksdagens utrikesutskott. Han tycker att det passar illa att mäta presidentens framgångar efter hundra dagar så som man gör i näringslivet. Den måttstocken lämpar sig inte för politiken.

- Men på hundra dagar borde man ju ha hunnit få hop en fungerande administration, men det är fortfarande på hälft. Förmågan att kommunicera vad man vill få till stånd lämnar en del övrigt att önska då det gäller att ingjuta förtroende och att vara konsekvent, anser Matti Vanhanen.

Matti Vanhanen (C)
Matti Vanhanen, tidigare statsminister, leder riksdagens utrikesutskott Matti Vanhanen (C) Bild: Yle/Henrietta Hassinen Matti Vanhanen,Centern i Finland

Han ser inte att valet av Trump har påverkat Finlands internationella ställning och Finlands utrikespolitiska ledning är på god väg att knyta kontakter till sina amerikanska kolleger. Men målen med utrikespolitiken skiljer sig.

- Klimatpolitiken är ett exempel. Trumps politik har en negativ inverkan på Finlands strävanden i klimatpolitiken. Ett annat exempel är ett försvagat FN, vilket är stick i stäv med vår politik. Finland vill att de internationella organisationerna ska ha en stark ställning, säger Vanhanen.

Valkampanjen som aldrig verkar ta slut

Stefan Wallin från SFP som också sitter i riksdagens utskott förvånas över att Trump ”tuffar på” som om han fortfarande höll på med en valkampanj.

Skälet till att Trump inte lyckats genomdriva sin politik handlar om att realiteterna satte hinder i vägen.

- Han har väl råkat ut för det som ganska många populister råkar ut för då de får makten, det vill säga den realpolitiskt krassa verkligheten där det finns andra viljor som man måste beakta, säger Wallin.

Stefan Wallin.
Stefan Wallin är förvånad över att Trumps tonläge inte har ändrat efter att han tillträdde som president. Stefan Wallin. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Stefan Wallin,Svenska folkpartiet i Finland

I Trumps fall handlar det om att han inte till alla delar kan styra den republikanska majoriteten i kongressen.

- Hälsovårdsreformens öde var ju ett ganska bra exempel på att han inte ens lyckades få med sig sina egna.

Wallin säger att då Trump kommer från affärslivet stöter han på faktorer som kan verka irrationella sett ur den egna synvinkeln. Det handlar om opposition, massmedia, fackföreningar och opposition inom det egna partiet.

̶- Det kallas realpolitik och det har också blivit Trumps öde så här långt, anser Wallin.

”Under en presidents värdighet”

Han är förvånad över att Trump inte har ändrat stil efter att han valdes till president.

- Jag hade kanske räknat med att en vald president som tillträtt sitt ämbete kanske skulle kunna varva ner lite när det gäller aktiviteten på sociala medier, säger Wallin.

Han ser det som förbluffande att en president går i polemik med skådespelerskan Meryl Streep på Twitter.

- Att gå åt enskilda affärskedjor som inte behagar sälja hans dotters kläder är under en presidents värdighet. Jag tycker att han borde skaffa sig besöksförbud till Twitter, säger Wallin.

Läs också