Hoppa till huvudinnehåll

af Petersens lovord: Har Bottas nerver över huvud taget?

Valtteri Bottas.
"Lewis Hamilton har fått en otrolig respekt för Valtteri Bottas." Det är Fredrik af Petersens utvärdering efter finländarens seger i Sotji. Valtteri Bottas. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Valtteri Bottas

Finland har en ny vinnare i formel 1. Valtteri Bottas snudd på perfekta insats i Sotji gör Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens salig. ”Det går inte att hitta minsta lilla kritik. Det var en uppvisning.”

I sitt 81:a formel 1-lopp slog Valtteri Bottas till. Efter en tajt kamp mot Sebastian Vettel var det Bottas som korsade mållinjen först.

Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens var djupt imponerad av hur Bottas hanterade situationen.

– Han körde ett helt fantastiskt lopp. Det går inte att hitta minsta lilla kritik. Det var ingen utklassning, men en uppvisning. Det här är en ny, talangfull förare som blir världsmästare om han får rätt bil i rätt ögonblick.

Under de tio sista varven jagade Vettel Bottas rejält, men finländaren höll huvudet kallt.

– Han hade Vettel, Räikkönen och Hamilton bakom sig. Tre världsmästare jagade honom. Han gjorde inte ett misstag. Har han nerver över huvud taget?

"Lewis har fått respekt för Valtteri"

Efter de inledande loppen har snacket om rangordningen i Mercedes uppstått. Enligt många är det Lewis Hamilton som kommer att sättas först av stallet.

af Petersens tror att dagens insats av Bottas kan få det att tystna.

– Det här betydde otroligt mycket. Valtteri har redan självförtroendet, men segern betyder så mycket i den interna kampen. Han ser att han inte står i skuggan av Lewis. Just nu tycker jag att de är jämnbördiga. Jag tror inte att det kommer att komma stallorder före de sista loppen.

– Jag tror att Lewis har blivit mycket överraskad att ha en så stark stallkamrat.

Hur tror du att det här påverkar förhållandet mellan förarna som ju varit bra?

– Nu har Lewis nog fått en otrolig respekt för Valtteri. Jag är säker på att Lewis kommer att försöka med olika trix för att störa Valtteri, men nu den här gången slår han i sten. Valtteri har en helt annan personlighet än Nico Rosberg. Valtteri kommer att slå dövörat till. Efter den här insatsen kommer han också att få mer internt stöd. Man kan bara göra som Niki Lauda och lyfta på hatten.

"Ferrari har byggt den bästa bilen"

Efter dagens tävling ligger Bottas kvar på tredjeplatsen i VM-serien. Vettel leder före Hamilton. af Petersens tror att det blir tufft att köra hem titeln under debutsäsongen i Mercedes.

– Ferrari har byggt den bästa billen. Det stämmer perfekt och tendensen är att Vettel kör mot titeln. Fyra förare gör upp om mästerskapet. Jag tror och hoppas att det inte avgörs före de sista varven i det sista loppet.

– Och jag får ursäkta mig för alla Hamiltonsupportrar. Visst vore det kul om Valtteri slår Lewis.