Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnan som gjorde uppror mot livet i radhuslängan

Kerstin hatar livet i radhuslängan, känner att hon inte passar in trots att hon har allt det en kvinna kan önska. En bra man, barn och dessutom är hon framgångsrik på jobbet. Men hon vill inte vara trogen och leva i radhuslyckan. Hon vill vara otrogen och älska med unga vackra män.

Kerstin vill ta för sig av livet på samma sätt som många män gör. Dramaserien Det mest förbjudna handlar om illustratören, modetecknaren och författaren Kerstin Thorvall (1925 -2010). Hon kämpar för en yrkeskvinnas rätt mot alla konventioner och mot det patriarkat som hon ser omkring sig.

Serien spänner över en stor del av Kerstin Thorvalls liv, från 1959 och genom tiden då hennes skandalomsusade och självbiografiska bok, Det mest förbjudna, kom ut. Det är också denna bok som dramaserien baserar sig på.

Boken väckte moralpanik i det svenska folkhemmet och gjorde henne till en av de mest utskällda författarna i medlet av 70-talet, men extra älskad nu för att hon aldrig förstod när hon borde ha hållit käft.

Kerstin Thorvall var en modern kvinna född i fel århundrade. Men är man så stark som Kerstin, kan man samtidigt vara skör. Serien berättar också om hennes kamp mot psykisk sjukdom och konsekvenserna det får för hennes barn och barnbarn.

Det mest förbjudna är en berättelse om en kvinna som tar plats och inte ber om ursäkt för det. Eller som hon själv beskriver sig: "Stygg dotter, otrogen hustru, dålig mor, motvillig farmor".

Karaktären Malte i dramaserien Det mest förbjudna
Sonen Malte får betala ett högt pris. Här som vuxen spelad av Magnus Krepper. Karaktären Malte i dramaserien Det mest förbjudna Bild: Götafilm AB Yle Fem,Magnus Krepper,magnus krepper som malte

Tvära kast i drömrollen

Dramaserien bjuder på rätt tvära kast rent tidsmässigt. Det är femtiotal, sextiotal och sjuttiotal och början av ett nytt milennium men huvudrollen görs hela tiden av Cilla Thorell.

När det kommer till hennes barn måste naturligtvis skådespelarna bytas. Kerstins liv speglas utifrån främst av äldsta sonen Malte. Ett barn som får betala ett högt pris med en mor som inta kan hålla sig till en karl, som ständigt är på flykt undan verkligheten och på äldre dar också vältrar sig i sin sorg.

Karaktären Malte spelas av tre olika skådespelare (Jan Hancock, Philip Lithner & Magnus Krepper) beroende på var i handlingen vi befinner oss.

För huvudrollsinnehavaren Cilla Thorell var rollen både krävande och en dröm som gick i uppfyllelse. Inte nog med att serien hoppar friskt tidsmässigt, Kerstin också en komplex karaktär som lever i ett samhälle som förändras men där hon aldrig verkar passa in.

För SVT har Thorell berättat att hon läste ett tiotal verk av Thorvall för att komma in i rollen.

- Man kommer väldigt nära på det sättet och jag hittade en del från hennes liv där jag känner igen mycket i mig själv. Till exempel det här med att växa upp, inte känna att man passar in och att man inte duger som människa. Och viljan att revoltera.

Enligt Thorell är det också mer intressant att genom serien se på samhällsförändringen än att fokusera på huvudkaraktärens ålder.

– Det är inte hennes olika åldrar som är det viktiga. Snarare de stora samhällsförändringar som sker när hon åldras och som påverkar henne. Tidsandad genomsyrar serien, från det stängda 50-talet till det frigjorda 70-talet. Det vare en stor utveckling som såklart påverkade henne.


Orginaltitel: Det mest förbjudna (Sverige, 2015)
3 avsnitt
30 dagar på Yle Arenan.

Regi: Tova Magnusson.
Manus: Åsa Lantz.
I rollerna bl.a.: Cilla Thorell (Kerstin Thorvall), Anna Bjelkerud (Hilma), Richard Forsgren (Nils-Petter), Sven Ahlström (Åke), Magnus Krepper (Malte)
Produktion: Götafilm Ab

Mer från programmet

Läs också