Hoppa till huvudinnehåll

Kyligt väder lugnade ner valborgsfirandet

Valborgsfirare i Esplanadparken i Helsingfors
Firare i Esplanadparken i Helsingfors. Valborgsfirare i Esplanadparken i Helsingfors Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva Valborgsmässoafton,Helsingfors,esplanadparken

Det kyliga vädret har lett till att valborgsfirandet har gått lugnt till på många håll i landet.

Till exempel i Uleåborg var det fyra grader varmt och det regnade, vilket ledde till att firarna var färre än vanligt.

Också i Östra Finland lade det kyliga vädret sordin på festandet och polisen hade inte fler uppdrag än under ett normalt veckoslut.

I Tammerfors har det pågått en gatuockupation, men polisen säger att den har förlöpt lugnt. Ockupationen avslutades under kvällen på valborgsmässoaftonen.

Havis Amanda fick sin mössa

Hankens studentkår lägger vita mössan på Havis Amandas huvud
Hankens studentkår lägger vita mössan på Havis Amandas huvud Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva Havis Amanda,statyer,Valborgsmässoafton,Helsingfors
Valborgsfirare tar ett dopp i Havis Amandas bassäng
Valborgsfirare tar ett dopp i Havis Amandas bassäng Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva Havis Amanda,Helsingfors,Valborgsmässoafton

I Helsingfors fick statyn Havis Amanda sin mössa i kallt väder men ändå hade 35 000 människor sökt sig till Salutorget. I år var det Hankens studentkår som placerade den vita mössan på Havis Amandas huvud.

På grund av den senaste tidens händelser hade polisen förberett sig för olika hotbilder. De stora trafiklederna närmast Salutorget hade stängts av då Havis Amanda fick sin mössa.

Även om det var lugnt i början av kvällen rapporterade polisen om bråk senare, främst i Brunnsparken.

Traditioner på många håll

Också i andra städer får statyer studentmössor på valborg. I Jakobstad samlas man vid Runebergs staty och i Åbo är det Lilja staty som för en mössa.

I Åbo sjöng Brahe Djäknar traditionellt in våren på Vårberget - i solsken i motsats till det mulna vädret på många andra håll.

På Västra Finlands polisinrättning säger man att firandet löpte lugnt.

Bättre väder på första maj

Vädret verkar nu bli bättre i södra och mellersta Finland. I morgon väntas sol på många håll, enligt Meteorologiska institutet.

Temperaturen kan stiga till tio grader.

I norr finns fortfarande risk för regnskurar och det fortsätter att vara mulet.

Också väglaget blir bättre och snön som föll dagen före valborg borde ha smält bort från vägarna.

STT, FNB

Läs också