Hoppa till huvudinnehåll

May: Tuffa brexitförhandlingar att vänta

Premiärminister Theresa May (till höger) intervjuas av Andrew Marr (vänster) i brittisk tv.
Theresa May intervjuades av Andrew Marr på BBC. Premiärminister Theresa May (till höger) intervjuas av Andrew Marr (vänster) i brittisk tv. Bild: EPA/JEFF OVERS/BBC Theresa May,Brexit,BBC

Storbritanniens premiärminister Theresa May varnar för att förhandlingarna om EU-utträdet kommer att bli tuffa, efter att EU-ledarna tagit en hårdare ton. De återstående 27 EU-ländernas ledare enades på lördagen om riktlinjerna för brexitförhandlingarna.

Britterna uppmanas att inte ha ”några illusioner” om att sådär bara bibehålla tillgång till EU:s inre marknad.

- Vad detta, och andra kommentarer från europeiska ledare visar är att det kommer att komma tider då förhandlingarna blir tuffa, sade May i en intervju för BBC.

"Kommer att betala för sitt val"

Tidigare i veckan konstaterade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att britterna verkar ha orealistiska förväntningar på de kommande skilsmässoförhandlingarna.

- Jag har intrycket att våra brittiska vänner inte riktigt förstår hur tekniskt svåra förhandlingar som väntar, sade Juncker.

Också Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade i veckan att britterna inte ska tro att de får samma rättigheter när de står utanför EU.

Frankrikes president François Hollande varnade för sin del på lördagen att Storbritannien kommer att betala för sitt val.

I intervjun för BBC förnekade Theresa May att hon skulle befinna sig "i en annan galax" i förhållande till övriga EU-ledare när det gäller förhandlingarna om utträde.

Tre miljoner EU-medborgare i Storbritannien

EU:s återstående 27 medlemsländers ledare enades på lördagen om riktlinjerna för förhandlingarna, i vilka frågan om EU-medborgares rättigheter i Storbritannien ses som en av de centrala.

För EU-medborgare vill man garantera rätten att ansöka om permanent uppehållstillstånd efter att ha bott i landet i fem år.

Det bor ungefär tre miljoner EU-medborgare i Storbritannien.

De konservativas försprång minskar

Storbritannien går till förtida parlamentsval den 8 juni. Det är enligt premiärministern för att få en starkare enighet i parlamentet angående förhandlingarna om utträdet ur EU.

Enligt den senaste opinionsundersökningen gjord av YouGov för The Sunday Times, har Theresa Mays parti Konservativa partiet ändå tappat i stöd, medan oppositionspartiet Labour knappat in en aning.

I undersökningen skulle 44 procent rösta på de konservativa, medan Labour skulle få ett stöd på 31 procent.

Konservativa partiet leder alltså ännu med 13 procentenheter, men skillnaden är klart mindre än för en vecka sedan då en av YouGov utförd undersökning gav Konservativa partiet ett försprång på 23 procentenheter.

Källor: Reuters, BBC, Yle