Hoppa till huvudinnehåll

Ny kung i boxningsvärlden – Joshua knockade Klytjko efter otrolig rysare

Anthony Joshua firar segern över Klytjko, våren 2017.
Nu är Anthony Joshua världens bästa tungviktsboxare. Anthony Joshua firar segern över Klytjko, våren 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Anthony Joshua

Tungviktskampen mellan Anthony Joshua och Volodymyr Klytjko går till historieböckerna som en riktig klassiker. Den gamla mästaren golvade utmanaren – men blev till slut däckad.

Matchen hade på förhand målats upp som den största i tungviktsboxningen på årtionden. Den ukrainska mästaren Volodymyr Klytjko, 41, hade äntligen fått en verklig utmanare i britten Anthony Joshua, 27, och på spel stod IBF-, IBO- och WBA-titelbältena.

Och inför över 90 000 åskådare på Wembley i London lämnade kombattanterna ingen besviken.

Stjärnfajten tog ordentligt eld i den femte ronden, då Joshua plötsligt gick på offensiven och fick ner Klytjko. Boxningslegendaren var snabbt på benen igen och gav svar på tal.

Anthony Joshua slår ner Volodymyr Klytjko, våren 2017.
Joshua hade tre gånger ner Klytjko för räkning. Anthony Joshua slår ner Volodymyr Klytjko, våren 2017. Bild: Rex Features Ltd 2012 / All Over Press Anthony Joshua,Wladimir Klitschko

I den följande ronden var det Klytjkos tur att golva Joshua med en kraftig höger. Det var första gången som Joshua var nere för räkning under proffskarriären.

Men matchen fortsatte och i den elfte ronden var det dags igen. Och nu föll avgörandet.

Joshua kom förbi Klytjkos täta försvar och fick in en tung träff. Den enorma ukrainaren återhämtade sig aldrig.

”Bästa boxaren vann”

Joshua hade två gånger ner Klytjko innan domaren avbröt matchen och tilldelade den obesegrade nya världsmästaren segern med teknisk knockout.

– Vad kan jag säga? 19 matcher, 19 segrar. Jag är inte perfekt, men jag försöker, sade Joshua i tacktalet efter att först ha höjt Klytjkos arm i vädret för att hylla sin motståndare.

– Jag sa redan före matchen att det här kommer att bli en klassiker och att den bästa kommer att vinna. Så gick det. Men jag vill också säga att jag har stor, stor respekt för Klytjko. Han är en förebild både i och utanför ringen.

Anthony Joshua mot Volodymyr Klytjko, våren 2017.
De två jättarna bjöd storpubliken på en fantastisk fajt. Anthony Joshua mot Volodymyr Klytjko, våren 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Anthony Joshua,Wladimir Klitschko

Klytjko var stor i förlusten. Den 206 centimeter långa mångåriga mästaren har inte berättat ifall karriären – som innehåller 64 segrar varav 53 på knockout – kommer att fortsätta.

– Jag hoppas ni njöt av matchen, hälsade han publiken. Båda gav allt i kväll och den bästa boxaren vann. Jag ville vinna men klarade inte av det.

Utmanar Fury

Nu vill Anthony Joshua utmana likaså obesegrade Tyson Fury, som tog WBA-bältet av Klytjko för ett par år sedan. Fury blev senare av med titeln efter att han testat positivt för kokain.

– Fury! Var är du, baby?, skanderade Joshua, som snabbt fick en replik av Fury på Twitter.

– Bra jobbat, Anthony. Bra fajt. Du slogs på liv och död mot Klytjko, jag lekte med killen. Nu dansar vi, skriver Fury.