Hoppa till huvudinnehåll

Trädgårdskvällen på Strömsö - sommarens fest för alla plantälskare

Bild på en blomma (trädgårskväll på strömsö)
Bild på en blomma (trädgårskväll på strömsö) Bild: Yle trädgårdskväll på strömsö

Dags att boka in sommarens trädgårdskväll på Strömsö. Den 8 juni öppnar vi portarna, gräsmattan och villan för alla trädgårds- och odlingsentusiaster. Du kan komma när du vill från kl 16 till 21.

Det du inte visste att du ville veta

Kom och träffa våra egna experter Owe och Alexandra - de delar med sig av sin kunskap tillsammans med en rad andra trädgårdsexperter och -entusiaster.

Oberoende om du skall anlägga ditt första trädgårdsland eller hållit på i år finns det någon som kan svara på dina frågor.

Vi ordnar föreläsningar och workshops. Dessutom parkerar Vasas biblioteksbuss på Strömsö, fullastad med odlings- och trädgårdslitteratur.

Läs mera om kvällens program här.

Plantloppis

Har du extra plantor och sticklingar har du möjlighet att sälja eller byta dem på vårt plantloppis, självklart till loppispriser. Vi öppnar upp vår gräsmatta för alla privatpersoner som vill komma med sitt överflöd. Är du ny med trädgård kan det här vara ett ypperligt tillfälle att hitta intressanta växter.

Strömsövillan
Strömsövillan Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),villan

Öppet hus

Passa på att ta en titt i köket, hobbyrummet och ateljén och bekanta dig med våra produkter i verkligheten. Även växthuset, bastun och gårdshuset kommer att vara öppet för besökare.

Grön Gemenskap

Framför allt hoppas vi att du vill komma och njuta av en fin kväll med oss och en massa andra trädgårdsvänner så ta med picknickfilten och gör det här till en helkväll.

Ta dig hit

Hoppa på bussen som går i skytteltrafik mellan Vasa stadshus och Strömsö, cykla eller promenera. Området kommer att vara stängt för bilar. Ska du sälja plantor har du möjlighet att ta bilen till Strömsö och lasta ur dina plantor före kl 16.

Häng med oss hemifrån

Har du inte möjlighet att komma till Strömsö kan du njuta av trädgårdskvällen hemma. Yle Vega sänder Trädgårdskvällen på Strömsö direkt från kl 17.30 till 21. Där har du möjlighet att ställa dina frågor till våra experter. Du kan också följa oss på sociala medier under kvällen.

Har du frågor - kontakta oss på stromso@yle.fi eller i kommentarsfältet. Vi ses i juni!

Owe Salmela och Esa Saari i trädgården på Strömsö.
Owe Salmela och Esa Saari vid inspelningen av programserien Trädgården på Strömsö. Owe Salmela och Esa Saari i trädgården på Strömsö. Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström Strömsö (tv-program),Owe Salmela,trädgårdar

Finskspråkig version av artikeln: Strömsön puutarhailta – kaikkien kasvinystävien kesän kohokohta

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.