Hoppa till huvudinnehåll

Trädgårdskvällen på Strömsö - sommarens fest för alla plantälskare

Bild på en blomma (trädgårskväll på strömsö)
Bild på en blomma (trädgårskväll på strömsö) Bild: Yle trädgårdskväll på strömsö

Dags att boka in sommarens trädgårdskväll på Strömsö. Den 8 juni öppnar vi portarna, gräsmattan och villan för alla trädgårds- och odlingsentusiaster. Du kan komma när du vill från kl 16 till 21.

Det du inte visste att du ville veta

Kom och träffa våra egna experter Owe och Alexandra - de delar med sig av sin kunskap tillsammans med en rad andra trädgårdsexperter och -entusiaster.

Oberoende om du skall anlägga ditt första trädgårdsland eller hållit på i år finns det någon som kan svara på dina frågor.

Vi ordnar föreläsningar och workshops. Dessutom parkerar Vasas biblioteksbuss på Strömsö, fullastad med odlings- och trädgårdslitteratur.

Läs mera om kvällens program här.

Plantloppis

Har du extra plantor och sticklingar har du möjlighet att sälja eller byta dem på vårt plantloppis, självklart till loppispriser. Vi öppnar upp vår gräsmatta för alla privatpersoner som vill komma med sitt överflöd. Är du ny med trädgård kan det här vara ett ypperligt tillfälle att hitta intressanta växter.

Strömsövillan
Strömsövillan Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),villan

Öppet hus

Passa på att ta en titt i köket, hobbyrummet och ateljén och bekanta dig med våra produkter i verkligheten. Även växthuset, bastun och gårdshuset kommer att vara öppet för besökare.

Grön Gemenskap

Framför allt hoppas vi att du vill komma och njuta av en fin kväll med oss och en massa andra trädgårdsvänner så ta med picknickfilten och gör det här till en helkväll.

Ta dig hit

Hoppa på bussen som går i skytteltrafik mellan Vasa stadshus och Strömsö, cykla eller promenera. Området kommer att vara stängt för bilar. Ska du sälja plantor har du möjlighet att ta bilen till Strömsö och lasta ur dina plantor före kl 16.

Häng med oss hemifrån

Har du inte möjlighet att komma till Strömsö kan du njuta av trädgårdskvällen hemma. Yle Vega sänder Trädgårdskvällen på Strömsö direkt från kl 17.30 till 21. Där har du möjlighet att ställa dina frågor till våra experter. Du kan också följa oss på sociala medier under kvällen.

Har du frågor - kontakta oss på stromso@yle.fi eller i kommentarsfältet. Vi ses i juni!

Owe Salmela och Esa Saari i trädgården på Strömsö.
Owe Salmela och Esa Saari vid inspelningen av programserien Trädgården på Strömsö. Owe Salmela och Esa Saari i trädgården på Strömsö. Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström Strömsö (tv-program),Owe Salmela,trädgårdar

Finskspråkig version av artikeln: Strömsön puutarhailta – kaikkien kasvinystävien kesän kohokohta
  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Sjundeås kändisar på sommarteaterns scen

    Varggropen är en tvåspråkig pjäs.

    Tre starka Sjundeåprofiler lyfts fram på sommarteatern i Sjundeå i samband med att Finland fyller 100 år. Varggropen-Sudenkuoppa har premiär den 4 augusti.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Beräkna rätt - kaffebjudning

    Tips för att beräkna rätt mängder mat och dryck

    För att minska svinnet vid en kaffebjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

  • Beräkna rätt - matbjudning

    Tips om hur minska matsvinn.

    För att minska matsvinnet vid en bjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

  • Evira: Ät högst två matskedar frön per dag

    Fröna samlar i sig tungmetaller, visar Eviras undersökning.

    Frön från oljeväxter är en nyttig källa till omättade fetter och kostfiber. Men fröna kan också innehålla tungmetaller enligt Livsmedelssäkerhetsverket, som kommer med nya strikta frörekommendationer.

  • Sumpmarksträdgård

    Skapa en egen sumpmark i trädgården.

    Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Quiz: Visa hur väl du känner till Helsingfors stadsdelar - visst är du bäst på stan?

    Utmana dina nära och kära - visa vem som vet bäst!

    Helsingfors är indelat i olika områden på två sätt, i stadsdelar och distrikt. Distrikten är bra att ha ur en administrativ synvinkel, men det är stadsdelarna som folk minns. Visst låter det naturligare att säga att man bor i Berghäll än att säga att man bor i det mellersta stordistriktet? Men känner du till stadsdelarna? Vi bjuder på stadsdelsquiz- nu kan du äntligen visa vad du kan!

  • Sportkörning - som enduro med häst

    På torsdagen startade en stor sportkörningstävling i Sibbo.

    På torsdagen startade de Nordiska och Baltiska mästerskapen i sportkörning på Savijärvi Gård i Sibbo. Att köra svåra banor med häst och kärra kräver både snabbhet och precision.

  • Nordea: Finländarna har Nordens minsta semesterbudget

    Vi satsar i snitt 1400 euro på semesterfirandet.

    Finländarna semestrar sparsamt jämfört med de andra nordborna. Det visar en utredning som bankkoncernen Nordea har låtit göra. Nedskärningarna i semesterpengen för de offentligt anställda minskar ytterligare på den summa som finländarna använder under semestern.

  • Ronja Lönegren-Soiramo lever varje hästälskares dröm

    Tillsammans med hästen Sabrina vill hon nå Grand Prix.

    Ronja Lönegren-Soiramo driver ett eget stall i Ebbo i Borgå och rider flera gånger om dagen. Trots att det är hårt arbete i stallet från morgon till kväll ser hon inte jobbet som ett jobb, eftersom hon älskar det hon gör.

  • Så här kokas 480 liter potatisgröt

    Ingåmarthor avslöjar hemligheten bakom den omtyckta gröten.

    En favorit och ett måste på Hantverkardagen i Ingå är marthornas potatisgröt. Den går åt som smör i solsken, men vad är hemligheten bakom den omtyckta potatisgröten? Vi har tagit reda på svaret.

  • Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

    Du har säkert sovit gott hela sommaren! Eller?

    För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?