Hoppa till huvudinnehåll

Vuojärvis lejontrupp: De ska få chansen i VM

Sebastian Aho.
Sebastian Aho är självskriven i lejonens VM-trupp. Sebastian Aho. Bild: All Over Press Sebastian Aho

Finlands trupp till ishockey-VM presenteras i morgon. Yle Sportens Chriso Vuojärvi gick händelserna i förväg och utsåg sitt lejonlag redan i dag.

Som Hannu Jortikka och Karri Kivi konstaterade i Yles VM-studio i dag: Vem som än utses till Finlands VM-trupp så är skillnaderna i kvalitet mellan merparten av de finländska spelarna hårfina. Till exempel mellan Roope Hintz och Olli Palola eller mellan Atte Ohtamaa och Lasse Kukkonen.

De här spelarna skulle jag utse till mitt VM-lag:

Målvakter:

Joonas Korpisalo, Harri Säteri, Joni Ortio.

Joonas Korpisalo.
Joonas Korpisalo ska bli Finlands förstemålvakt. Joonas Korpisalo. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Joonas Korpisalo

Kommentar:
Kräver nästan ingen förklaring alls. Joonas Korpisalo inleder turneringen som Finlands förstemålvakt. Harri Säteri är stabil tvåa.

Joni Ortio är också ett tryggt val. Ortio lär inte sura ifall han inte får speltid och är tack vare sitt glada person en tillgång i omklädningsrummet.

Försvar:

Julius Honka, Ville Lajunen, Veli-Matti Vittasmäki, Juuso Hietanen, Niko Mikkola, Joonas Järvinen, Lasse Kukkonen, Tommi Kivistö.

Niko Mikkola.
Ge Niko Mikkola chansen, tycker Chriso Vuojärvi. Niko Mikkola. Bild: Yle/Tomi Hänninen Niko Mikkola

Kommentar:
Jag tror knappast att jag får min önskan uppfylld, men jag skulle oerhört gärna se Niko Mikkola i laget. Jag imponerades stort av Mikkola (och av Vittasmäki) under ligaslutspelet, så varför inte ge honom chansen framför Topi Jaakola som hade en blytung säsong i Jokerit.

Jaakola sprängde inte precis banken i EHT-turneringen i Tjeckien heller. Det samma kan för övrigt också sägas om Atte Ohtamaa, som jag också skulle peta.

Sami Vatanen skulle givetvis vara en välkommen förstärkning till Finlands backbesättning.

Anfall:

Centrar:
Valtteri Filppula, Miro Aaltonen, Joonas Kemppainen, Tomi Sallinen, Jani Lajunen.

Yttrar:
Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi, Mikko Rantanen, Veli-Matti Savinainen, Mika Pyörälä, Markus Hännikäinen, Oskar Osala, Antti Pihlström, Olli Palola.

Jani Lajunen.
Tapparas mångsidige anfallare Jani Lajunen ska in i laget. Jani Lajunen. Bild: Yle/Tomi Hänninen Jani Lajunen

Kommentar:
Juhamatti Aaltonen platsar alltså inte i min VM-trupp. Jag förstår att Marjamäki ville ge honom chansen i Tjeckien, men jag såg inga större indikationer på att Aaltonen skulle vara på väg mot en ny toppform.

Då Aaltonen inte är på hugget är han en belastning för sitt lag – det såg vi under ligaslutspelet då han till slut blev till och med petad av HIFK:s tränare.

Från ligamästaren Tappara ansluter sig två spelare till mitt VM-lag, det vill säga Veli-Matti Savinainen och Jani Lajunen. Savinainen är så mångsidig att han spela i vilken kedja som helst, medan Lajunen är en vinnarskalle av rang.

Båda gångerna Tapparacentern har medverkat i en VM-turnering har Finland tagit sig till final. År 2011 blev det guld och i fjol våras silver.

Jag skulle dessutom invänta hur slutspelsserien mellan Nashville och St. Louis slutar innan jag cementerar den finländska truppen. Framför allt är jag sugen på att höra om Jori Lehterä är villig att ansluta sig till lejontruppen.

Läs också