Hoppa till huvudinnehåll

Hietanen & Kela: Tror du på blurben?

Anne Hietanen och Eva Kela
Anne Hietanen och Eva Kela Bild: Yle Kuvapalvelu anne hietanen,Eva Kela

En blurb är ett kort och ofta köpt citat som finns på allt fler bokpärmar. Blurbens funktion är enbart att sälja och det är viktigt att komma ihåg.

Inte sällan har blurben väldigt lite sanningshalt i sig och den som luras att tro på blurbens budskap kan känna sig besviken redan på sidan tre.

Stursk och rädd

Blurben visar sin styrka speciellt på flygfält runt om i världen. Ett mycket typiskt scenario är en lite vilsen resenär som är tacksam över att bagageinlämningen är över men orolig för att passet håller på att traska iväg på egen hand från sin lilla ficka. Denna passagerare känner sig samtidigt både stursk och rädd. Plötsligt får hen för sig att en pocket kan ge svaret på alla livets gåtor.

Hen läser ivrigt blurb efter blurb och kommer snabbt till insikt om att det är absolut livsnödvändigt att hen skall ha boken som lovar att ”Om du bara läser en roman innan du dör, då skall det vara den här!”

Nirvana utan byxor

Den vimsige resenären ser framför sig hur hen på fest efter fest charmerar vänner och ovänner med citat från denna viktiga roman. Hen köper även ivrigt en bok om vilken det lovats ”Det mest gripande, intelligenta och roliga du kan uppleva. Rasande skickligt skriven.” Sedan tar hen med ännu en bok där världens mest framgångsrika person på bakpärmen lovar att ingen människa kan läsa denna bok utan att plötsligt må trehundra gånger bättre, få en dubbelt snyggare bil än grannens och dessutom uppnå nirvana utan att ens ta av sig byxorna.

Hjälpa kolleger

bland kan vem som helst luras att tro att hen måste läsa en bok eftersom det är ens favoritförfattare som står för blurben. Kom då ihåg att även din favoritförfattare kan ha hamnat i en svacka och för en saftig summa pengar säljer ett litet citat, eller gör en tjänst mot en annan tjänst, eller annars bara är en god person, vissa framgångsrika författare får tiotals, kanske hundratals förfrågningar om blurbar och många känner sig skyldiga att hjälpa yngre kolleger åtminstone någon gång.

Det sägs att en av de första blurbarna finns i en upplaga av Walt Whitmans Leaves of Grass och är skriven av ingen mindre än Ralph Waldo Emerson som i ett privat brev till Withman gratulerar honom till början av en lysande karriär. De här orden fick sedan stå på pärmen till nästa upplaga av boken, det var knappast Emersons tanke.

Reklamens offer

Så när du nästa gång står på ett flygfält och i handen håller en bok där det lovas att du blir lycklig och rik av att läsa boken då vet du att just den boken skall du absolut inte läsa. Inte tror du väl heller på att håret börjar växa snabbare om du använder ett visst sorts schampo?

Eller så pratar jag bara om mig själv, det råkar sig nämligen vara så att jag ofta faller offer för just schamporeklamer och spontanköper märkliga pocketar på flygfältet.

Lyssna på avsnitt nummer 16 av Hietanen & Kela.

 • Orienterare tar sig i mål med sträckta armar.

  Yle sänder när orienteringseliten samlas i Åbo och Lojo

  Världscupen inleds på onsdag.

  Det blir en rejäl kraftmätning inför sommarens VM-tävlingar när orienteringseliten samlas för världscupöppning i Åbo och Lojo under denna vecka. Hur VM-granskningen går för våra blåvita orienterar kan man följa på Yles kanaler.

 • Fotbollsplanen vid Sursik i Pedersöre

  Bollhall på is i Pedersöre

  Ordförandes röst avgjorde i kommunstyrelsen.

  Bollhallsprojektet i Pedersöre stötte på patrull i kommunstyrelsen. Med rösterna 5-5 och ordförande Henrik Sandbergs (SFP) avgörande röst återremitterades ärendet till tjänstemännen för ny beredning.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Bruno Mars på scenen med gitarr och solglasögon.

  Bruno Mars fick Helsingfors att gunga

  Världsstjärnan hade den utsålda arenan i sin hand.

  Då världsturnén 24K Magic når Finland är det en tajt, färgsprakande helhet bestående av 1,5 timmar musikalisk perfektion som det bjuds på.

 • Ann-Catrin Granroth

  Anka Granroth: Stick och brinn gamla scenskräck

  Så här kom jag över min scenskräck.

  Händerna skakar, blodet rusar i öronen och jag är torr i munnen fastän jag precis druckit en halv liter vatten. Jag hör de ödesdigra orden: "Nu är det dags för vår första talare!" och applåderna drar igång. Nu finns det ingen återvändo. Jag måste upp på scen.

 • En hand håller i spelkort, på bordet ligger sedlar.

  Hur lurar du systemet? Dela med dig!

  Dela med dig av dina knep.

  Planka, använda kompisens busskort, fuska på viktiga prov … de flesta av oss har kanske lurat systemet någon gång, och ibland är också den andra parten fullt medveten om vad du gör.

 • Anne Hietanen och Eva Kela

  Eva Kela: Kön och makt i Italien

  Eva Kela om den unkna italienska kvinnobilden.

  Den här veckan diskuterar bokpodden Hietanen & Kela "Stål" av Silvia Avallone. Det är en bok, som jag har haft på min läselista i fem år. Nu fick jag äntligen tummen ur, läste den och drog Anne med i min iver.

 • Operhuset i Sydney sett från havet om kvällen.

  Operahuset i Sydney: En opera ur verkliga livet

  Tacka Eero Saarinen för att det står där i Sydneys hamn.

  Storyn om hur Sydney, och världen, kom att få ett av sina allra mest kännspaka landmärken, är som direkt ur en opera. Maktspel, svek, sårad stolthet och smällande dörrar. Och utan en viss Eero Saarinen skulle det kanske aldrig ha byggts.

 • Abstrakt bild av konstnären Anna-Sofia Nylund

  Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Forskaren Juha Torvinen sitter i sitt vardagsrum med gitarren i knät

  Kan klimatförändringen bromsas med hjälp av musik?

  Miljöfrågor intresserar musikvetare.

  Hur kan man via musiken påverka människor i allmänhet men också beslutsfattarnas attityder i en mer hållbar riktning med tanke på miljön? Ekomusikologi kallas det nya forskningsrönet inom musikvetenskap.