Hoppa till huvudinnehåll

Hur blir vädret i sommar?

Karl-Erik Sundin har en mängd klippböcker där han bland annat samlar tidningsklipp om väderleksförhållanden.
Karl-Erik Sundin har en mängd klippböcker där han bland annat samlar tidningsklipp om väderlek, sjöfart, idrott och sådant som tangerar hemorten. Karl-Erik Sundin har en mängd klippböcker där han bland annat samlar tidningsklipp om väderleksförhållanden. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney väderobservationer,Sundom,årstider

Pricka in dina fester kring den 20 juli. Då torde vädret vara som vackrast. Karl-Erik Sundin har fört bok över väderleken i snart 30 år och tillsammans med honom försöker vi spå sommarens väder.

För ett femtontal år sedan blev Karl-Erik Sundin kändis bland Radio Vega Österbottens lyssnare då han spådde väder. Intresset för väderleken tog fart under åren som hamnarbetare i Vasklot hamn i Vasa.

- Det var mest frågan om utomhusarbete och då ville jag veta vilket väder som var på kommande och började föra anteckningar varje morgon. Det här var förrän tv:n och dess väderleksrapportering blev en del av vardagen.

Dagliga observationer i 27 år

Karl-Erik Sundin håller fortfarande på med sina väderobservationer och inleder dagen med att bokföra morgontemperatur, vindriktning och om det till exempel snöat under natten.

Han är försiktig i sina uttalanden, absolut ingen besserwisser när det gäller väderspådomarna. Men eftersom han har ett stort intresse för väderleken, delar han gärna med sig av sina iakttagelser till den som frågar.

De dagliga väderobservationerna, den egna statistiken sedan 27 år tillbaka och Universitetsalmanackans information om planeternas rörelser hjälper honom att sia om kommande väderlek.

Karl-Erik Sundin tilldelades nyligen titeln Sundom bys klippare av bygdeföreningen i byn, som tack för arbetet med att urklippsböckerna.
Karl-Erik Sundin tilldelades nyligen titeln Sundom bys klippare av bygdeföreningen i byn, som tack för arbetet med urklippsböckerna. Karl-Erik Sundin tilldelades nyligen titeln Sundom bys klippare av bygdeföreningen i byn, som tack för arbetet med att urklippsböckerna. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney urklippssamlingar,nyheter,väderlek,tidningsurklipp

- Ifjol hade vi +2 grader och sol på morgonen på Valborgsmässoafton, säger Karl-Erik Sundin efter en titt i sina papper. Första maj var också solig i fjol.

En titt i Universitetsalmanackan visar att vi så småningom har värmeplaneten Venus på kommande. Så några bra dagar ska vi väl få i maj i alla fall, men det är svårt att säga bestämt.

Mulet och regn

När det gäller majvädret så konsulterar Karl-Erik Sundin, som så mången gång förr, också ”Väderboken – Om konsten att förutspå väder” av Jan Danielsson.

- Här kan vi läsa att den vädertyp som råder en dag före nymåne och två, tre dagar efter nymåne oftast sitter i åtminstone fram till fullmånen. Ofta får vi samma väder hela månaden till slut.

Nästa fullmåne får vi den 12 maj. Vi har också Saturnus på kommande den 14 maj. Saturnus är en planet som ger mulet väder och kanske regn.

Kyligt i juni

Det ser inte ut att bli så varmt i juni. Saturnus dyker upp igen den 10 juni och ger lite kyla. Saturnus syns också för andra dagar i juni.

Åska före den 18 maj brukar vara ett tecken på att sommaren inte blir så varm. Just nu talas det också om åska i väderleksrapporterna, konstaterar Karl-Erik Sundin.

Vackert kring 20 juli

Planeterna inverkar på olika sätt på vädret. Under vintern dämpar Merkurius kölden och kan ge mulet väder och snö. Jupiter å sin sida för vanligen med sig sydvästliga vindar.

Karl-Erik Sundin med resultatet av vinterns skogsarbete.
Karl-Erik Sundin med resultatet av vinterns skogsarbete. Karl-Erik Sundin med resultatet av vinterns skogsarbete. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney väderlek,väderobservationer,hobbyer,intresse

Får vi då så pass bra väder att vi blir nöjda med sommaren? När det gäller temperaturerna har Karl-Erik Sundin svårt att uttala sig.

Han hänvisar till sin statistik som visar att det brukar vara omkring tio regndagar i maj, juni och juli. Ibland räcker det förstås med någon enstaka regnskur och augusti brukar vara torrare.

Ett par säkra, positiva väderkort kan han ge oss: kring den 20 juli och kring skolstarten kommer det att vara riktigt vackert väder.