Hoppa till huvudinnehåll

SDP:s Rinne: Regeringen lamslagen av inre tryck

Antti Rinne talar i Tammerfors på första maj.
Antti Rinne talar i Tammerfors på första maj. Bild: Lehtikuva Antti Rinne,första maj

Det börjar vara dags för statsministern att se över regeringens resultat och stiga åt sidan, sade SDP:s ordförande Antti Rinne i sitt första maj-tal i Tammerfors.

Rinne sade att regeringens mål nu har flytt över horisonten.

Rinne påminde om att statsminister Juha Sipilä (C) själv sagt att regeringen måste uppnå sina mål, annars får den stiga åt sidan.

Han sade att det nu är dags för Sipilä att ge plats åt de krafter som står för verkliga reformer och framtidspolitik.

- Sipiläs regering är lamslagen av inre tryck. Målen för ekonomisk tillväxt och sysselsättning, balansering av den offentliga ekonomin och skuldutvecklingen har flytt över horisonten, sade Rinne.

Anslag för utbildning en engångsföreteelse

De anslag som regeringen sköt till för utbildning och forskning är en engångsföreteelse som finansieras genom försäljning av gemensam egendom.

- En stor del av satsningarna är obetydliga när man ser till de nedskärningar regeringen gör inom samma sektorer, sade Rinne.

Rinne bedömde att regeringens handlingskraft redan länge har varit svag och att förmågan att fatta beslut ytterligare förlamas av sannfinländarnas kommande partistämma.

- Nu behövs betydande strukturella reformer för att förbättra sysselsättningen och för att få en fungerande arbetsmarknad.

- Det behövs sådana beslut som regeringen Sipilä trots sina stora ord inte har varit förmögen till, sade Rinne i sitt tal.

Källor: FNB, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes