Hoppa till huvudinnehåll

Blir Sidney Crosby för tredje gången vald till NHL:s värdefullaste spelare?

Sidney Crosby är en av tre kandidater att vinna Hart Trophy.
Sidney Crosby är en av tre kandidater att vinna Hart Trophy. Sidney Crosby är en av tre kandidater att vinna Hart Trophy. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Sidney Crosby,Pittsburgh Penguins,NHL,ishockey

Hart Memorial Trophy ges årligen åt den mest värdefulla spelaren i NHL:s grundserie. Det är de nordamerikanska hockeyjournalisterna som väljer vem titeln går till. Kandidaterna i år lystrar till namnen Sergej Bobrovski, Sidney Crosby och Connor McDavid.

Av trion har Pittsburgh Penguins storstjärna – ja, hela NHL:s främsta affischnamn – Sidney Crosby vunnit Hart Trophy två gånger tidigare; 2007 och 2014. Crosby vann skytteligan i år med sina 44 fullträffar och slutade tvåa i poängbörsen.

Connor McDavid vann poängbörsen och blev den enda i NHL som klarade 100-poängsgränsen. Hans var extra effektiv i slutet av grundserien när han stod för 25 poäng på 14 matcher och ledde sitt lag Edmonton Oilers till Stanley Cup-slutspelet för första gången sedan 2006.

De två övriga kandidaterna är kanadensare, Columbus Blue Jackets målvakt Sergej Bobrovski ryss. Han hade det bästa snittet för insläppta mål och den högsta räddningsprocenten och kom på tredje plats bland målvakternas noll-statistik. Hans 14 matcher långa segersvit under november-januari var den näst längst i hela NHL:s historia.

Mera om de tre Hart-kandidaterna och videosnuttar med deras finaste prestationer under säsongen kan ni se på NHL:s webbplats.

De elva senaste årens vinnare av Hart Trophy:

2016 – Patrick Kane, Chicago Blackhawks
2015 – Carey Price, Montreal Canadiens
2014 – Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins
2013 – Aleksandr Ovetjkin, Washington Capitals
2012 – Jevgenij Malkin, Pittsburgh Penguins
2011 – Corey Perry, Anaheim Ducks
2010 – Henrik Sedin, Vancouver Canucks
2009 – Aleksandr Ovetjkin, Washington Capitals
2008 – Aleksandr Ovetjkin, Washington Capitals
2007 – Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins
2006 – Joe Thornton, San Jose Sharks

Läs också

Nyligen publicerat - Sport