Hoppa till huvudinnehåll

Företagen som ska utveckla Valsverksholmen kavlar upp ärmarna: "Det krävs hårt arbete"

Stängsel med port till fabriksområde.
Stängsel med port till fabriksområde. Bild: Yle/Monica Forssell dalsbruk

I fredags kom beskedet att kommunen och två nygrundade företag köper Valsverksholmen i Dalsbruk av konkursboet efter FN-steel. Arbetet med att utveckla och blåsa nytt liv i området inleds genast.

Det är Fastighetsbolaget Dalsbruks Fabrik Ab, företaget DB Marina och Kimitoöns kommun som tillsammans ska utveckla området.

Mårten Nurmio, en av bakgrundsfigurerna i fastighetsbolaget Dalsbruks Fabrik Ab, berättar att siktet är inställt på att locka företag till Valsverksholmen som i sin tur skapar nya arbetsplatser på orten.

- Det känns bra att vara med om satsningen och vi hoppas att vi så snabbt som möjligt får igång en verksamhet och att det ska börja sjuda av liv där.

Fastighetsbolaget ska nu tömma byggnaderna på inventarier och börjar förhandla med potentiella hyresgäster. Främst är man intresserad av hyresgäster som kan erbjuda arbetsplatser på orten.

Nurmio lyfter upp hamnen som en viktig bit i pusslet. Hamnen ska öppnas för trafik inom de närmaste veckorna.

- Hamnen är otroligt viktig. Det finns inte många ställen i Finland där en sådan här fastighetsmassa är kopplad till en djup farled.

Mårten Nurmio.
Mårten Nurmio Mårten Nurmio. Bild: YLE/Niclas Lundqvist mårten nurmio

Han säger att hamnen har betydelse för ett större område än bara Valsverksholmen. Hamnen kan vara till nytta i samband med till exempel export av virke eller import av produkter till jordbruket.

Vad fick dig att gå med i satsningen?

- Det var främst tanken att kunna utveckla närsamhället där jag bor i.

Vad krävs för att satsningen ska bära frukt?

- Hårt arbete och att få tag på rätt människor och företag som är beredda att etablera sig i Dalsbruk.

Nurmio, som fungerade som ordförande för kommunstyrelsen då fabriken kördes ner 2012 efter konkursen, har sett effekterna av nedläggningen på nära håll.

- Det var en chock för de anställda och bruksorten då, och det har varit en negativ trend. Det hoppas vi nu bryta.

I dina visioner, hur kommer det att se ut på Valsverksholmen om fem år?

- Jag hoppas att det sjuder av verksamhet och vi har en hel massa arbetsplatser där, att det ska ge en kringeffekt till hela samhället och att servicen i Dalsbruk ska vara bredare.