Hoppa till huvudinnehåll

Försvarsmakten utreder major Mashiris rattfylleri

Kommendörsbyte vid Marinen 29.12.2015
Kommendörsbyte vid Marinen 29.12.2015 Bild: Yle/ Nora Engström kasernen i lill-heikkilä i åbo

Försvarsmakten har inlett en tjänstemannarättslig utredning i major James Mashiri, som i helgen i Åbo körde bil berusad och krockade. Polisen utreder fallet som rattfylleri, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt vållande av kroppsskada.

Det var fråga om en häftig krock. Mashiri körde av vägen i en sväng, åkte över ett grönområde in i den mötande filen. Hans bil kolliderade me den annan bil, vars förare skadades.

Försvarsdebattör och major, James Mashiri.
Major James Mashiri. Försvarsdebattör och major, James Mashiri. Bild: Yle / Mattias Simonsen james mashiri

Antti Siukola, informatör vid Försvarsmaktens logistikverk, säger att ingen under de senaste årtiondena har blivit uppsagd från Försvarsmakten endast på grund av förstagångsrattfylleri. Siukola berättar att varje tjänstemannarättsligt fall utreds var för sig.
Professor i arbetsrätt, Seppo Koskinen i röd tröja och svart kavaj.
Professor Seppo Koskinen. Professor i arbetsrätt, Seppo Koskinen i röd tröja och svart kavaj. Bild: Yle seppo koskinen,professorer

Professor i arbetsrätt Seppo Koskinen vid Åbo universitet berättade för FNB på måndagen att rattfylleri kunde leda till uppsägning av tjänsteförhållandet för en officer.

Försvarsminister Jussi Niinistös (Sannf) specialmedarbetare Petteri Leino tog ställning till fallet på Twitter redan på måndagen, och antydde att tjänsteförhållandet enligt hans mening inte kan fortsätta. Leino ville dock inte kommentera saken vidare.

Mashiri är avdelningsstabsofficer vid Försvarsmaktens logistikverk. Han är en känd kommentator av säkerhetspolitik, eftersom han skriver om ämnet på sin egen blogg och aktivt deltar i diskussionen i andra medier.
(FNB)

Läs också