Hoppa till huvudinnehåll

Grekland överens med långivare

Fackmedlemmar demonstrerade i Aten den 1 maj 2017.
Fackmedlemmar demonstrerade i Aten på första maj. Fackmedlemmar demonstrerade i Aten den 1 maj 2017. Grekland,Greklands skuldkris,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Grekland har nått en preliminär överenskommelse med sina utländska kreditgivare, uppger Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos.

Grekland och dess långivare har kommit överens bland annat om reformer av den grekiska arbetsmarknaden, sänkta pensioner och skattehöjningar.

Enligt den statliga nyhetsbyrån ANA ska pensionerna sänkas med i genomsnitt 9 procent. Skatterna skulle höjas bland annat genom att gränsen för skattefria inkomster sänks så att fler blir tvungna att betala skatt.

Det grekiska parlamentet och eurogruppens finansministrar måste ännu godkänna paketet innan Grekland kan få mera pengar från ett tredje stödprogram.

Eurogruppens finansministrar behandlar frågan den 22 maj. Innan dess bör det grekiska parlamentet ha godkänt åtgärderna.

Grekland behöver mera pengar senast i juli då landet ska återbetala lån för 7,5 miljarder euro.

Skuldlättnader

Tsakalotos säger sig vara säker på att Grekland i och med överenskommelsen kommer att beviljas skuldlättnader av långivarna EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden.

Skuldlättnader är enligt finansministern är nödvändiga för en ekonomisk återhämtning i Grekland.

Den grekiska premiärministern Alexis Tsipras har för sin del sagt att han inte kommer att verkställa de överenskomna nedskärningarna innan Grekland fått ett tydligt löfte om skuldlättnader.

Över 10 000 personer demonstrerade mot de planerade nedskärningarna på första maj och en generalstrejk är utlyst till den 17 maj.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes