Hoppa till huvudinnehåll

Känd officer erkänner rattfylla efter krock

En rattfyllerists suddiga bild av trafiken i Åbo en sen natt.
En rattfyllerists suddiga bild av trafiken i Åbo en sen natt. Bild: Yle/Linus Hoffman trafikfylleri,Rattfylla,alkoholism,Åbo,aningaisgatan i åbo

En av Försvarsmaktens mest synliga officerare körde bil berusad och krockade i helgen. Den andra parten i krocken skadades och togs in på sjukhus.

Major James Mashiri, som blivit känd på sociala medier, tog själv upp händelsen på sitt Twitterkonto på första maj.

– Jag krockade i berusat tillstånd. Den andra parten är på sjukhus, lyckligtvis inte i livsfara. Jag är orolig för hen. Jag skäms över vad jag gjort. Jag ber om förlåtelse, twittrade Mashiri.

Olyckan inträffade på Helsingforsgatan i Åbo natten mellan fredagen och lördagen. Också Mashiri fick skador bland annat i ansiktet och bröstkorgen. Han berättar att blåstestet visade att han hade ungefär en promille alkohol i blodet.

Mashiri kan inte förklara varför han satte sig bakom ratten i berusat tillstånd.

– Det är något som jag inte kan prata om förrän jag har gått igenom det med mig själv. Sådant här beteende är helt främmande för mig själv, säger Mashiri till FNB.

Han vet inte exakt hur det gick för personen som skadades.

– Jag har försökt få veta, men det är svårt på grund av sekretess.

Jag hoppas verkligen att hen återhämtar sig, säger Mashiri.

Misstänks för tre brott

Enligt ett pressmeddelande från polisen utreds fallet som rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

På tisdagen meddelade polisen att Mashiri dessutom misstänks för grovt vållande av kroppsskada. Kriminalkommissarie Jaakko Haukka vid Åbopolisen som leder polisens förundersökning säger att de inblandade parterna ska höras så fort som möjligt.

- I praktiken betyder det att det kommer att dröja en månad innan ärendet överlämnas från polisen till åklagaren, säger Haukka.

James Mashiri
James Mashiri. James Mashiri Bild: Yle/Jukka Lintinen försvarspolitik,james mashiri

"Överordnade fattar besluten"

Mashiri är avdelningsstabsofficer för Försvarsmaktens logistikcentral. Dessutom skriver han bland annat en blogg om säkerhetspolitik i Image och deltar aktivt i samhällsdebatten både i traditionella och sociala medier.

Mashiri vill ännu inte uttala sig om vilka följer fallet får för hans olika uppgifter.

– De överordnade fattar besluten, och jag drar själv mina egna slutsatser. Jag vill handla så rakryggat som möjligt.

Seppo Koskinen, professor i arbetsrätt vid Åbo universitet, säger till FNB att rattfylleri kan leda till att en officer sägs upp.

– En major har en hög ställning, och rattfylleri är ett grovt brott, säger Koskinen.

En avstängning från tjänsteutövning kan enligt Koskinen ske snabbt. Efter det börjar man fundera på vilka de slutliga konsekvenserna blir. Dessa är i det här skedet ännu svåra att förutse, påpekar Koskinen.
FNB

Artikeln har uppdaterats tisdag 2.5 kl 15:10 med ytterligare ett brott som Mashiri misstänks för, och med kriminalkommissarie Jaakko Haukkas kommentar.

Läs också