Hoppa till huvudinnehåll

Kåren töms för renovering i sommar – lägenheterna får egna toaletter och kokvrår

Tavasthem.
Tavasthem. Bild: Yle/Fredrik Häggman kåren i åbo

Åbo Akademis Studentkårs studentboende Tavasthem på Tavastgatan kommer att genomgå en renovering under sommaren. Bostäderna ska utrustas och de gemensamma utrymmena piffas upp.

Tavasthem byggdes som tillbyggnad till studentkårens hus på Tavastgatan 22 år 1950. Studentboendet, som ritades av arkitekten Erik Bryggman, har senast renoverats 1991. Den stundande renoveringen beräknas kosta åtminstone 2,4 miljoner euro, och kårfullmäktige godkände på sitt möte 11 april att ÅAS upptar ett lån på högst 2,8 miljoner.

Patrik Fellman är vd för ekonomisektorn vid ÅAS och han berättar att det här är ett led i förberedelserna för Kårens 100-årsjubileum.

- Vi satsar på att sätta byggnaderna i både Vasa och Åbo i skick så att allt är tipptopp inför jubiléet 2019.

Lägenheterna utrustas med efterfrågade bekvämligheter

I dagens läge delar hyresgästerna på toaletter, kök och duschutrymmen, men i och med renoveringen kommer lägenheterna att utrustas med egen toalett och en mindre kokvrå med eget kylskåp och diskbänk.

Det gemensamma köket ska också renoveras och kommer fortfarande användas för matlagning som kräver ugn. Dessutom kommer 6 av enrummarna byggas om till mindre tvåor, där ett större kök och egen dusch ingår.

- Det kanske tar lite utrymme i lägenheterna men det är ändå fråga om ganska viktiga bekvämligheter.

Har ni hört hyresgästerna inför renoveringen?

- Jo, beslutet grundar sig i en enkät som vi gjorde med dem som bodde eller har bott på Tavasthem. Där framkom det klart och tydligt att egen toalett är en hög prioritet vilket ju är helt förståeligt.

Skyddat hus kräver hänsyn till detaljer

ÅAS kårhus som började byggas 1936 representerar Erik Bryggmans funkisarkitektur och är därför skyddat. De arkitektoniska detaljerna kräver särskild hänsyn och man satsar nu på att bevara 1950-talsandan i Tavasthem.

- Plastmattorna som har kommit till i ett senare skede ska tas bort för att få fram det ursprungliga trägolvet, berättar Fellman.

Det finns flera andra element som måste tas i beaktande. Bland annat är dörrarna till lägenheterna prydda med namnen på de finansiärer som sponsrade bygget.

- Det finns också öppna spisar i ändan av varje korridor, vilket inte skulle gå igenom några brandskyddsbestämmelser idag. Det är ändå en intressant detalj som vi ska försöka lyfta fram mera med hjälp av belysningen.

Patrik Fellman.
I hålet som Fellman pekar på syns det ursprungliga trägolvet, som nu ska tas fram på nytt. Patrik Fellman. Bild: Yle/Fredrik Häggman patrik fellman

"Lägenheterna kommer nog att gå åt trots att hyresnivån höjs"

I och med renoveringen kommer också prissättningen att förändras. Fellman tror att bostäderna kommer vara konkurrenskraftiga trots att priset närmar sig nivån på den privata marknaden.

- Vi har inte slagit fast exakta hyror ännu, men de höjs från 250-300 till ungefär 350-400 euro. I enkäten som jag nämnde tidigare framkom det att studenterna uppskattar det centrala läget så vi kommer nog att hitta ett femtiotal intresserande studerande.

Har de som redan bor på Tavasthem förkörsrätt?

- Jo och en hel del har meddelat att de kommer tillbaka efter renoveringen, medan vissa flyttar bort.

- Det kräver ett socialt lynne för att bo på Tavasthem, eftersom man bor så tätt inpå varandra. Man kan tro att det är en fråga om inbesparingar, men det var faktiskt Bryggmans vision från första början, att skapa gemensamma rum där studenterna träffas.

Patrik Fellman.
Patrik Fellman framför en dörr som visar att Akademifruarnas Syförening varit med i finansieringen 1950. Patrik Fellman. Bild: Yle/Fredrik Häggman patrik fellman

Renovering behövs, tycker studenter

Korridorerna är nu fyllda med möbler och lådor då folk flyttar ut. Pia Marjamäki och Alexander Enckell är två av dem som bott på Tavasthem men nu lämnar stället.

- Jag kommer inte att komma tillbaka eftersom jag blir färdig med studierna. Men jag tror nog att jag skulle bo kvar annars, det är riktigt trevligt här, berättar Marjamäki.

- Jag har ännu inte bestämt om jag ska flytta tillbaka eller inte. Det beror på hur mycket dyrare det blir, säger Enckell.

Vad tycker ni om att det renoveras då?

- Det behövs nog. Jag bryr mig inte så mycket om kokvrån men ett eget badrum är väldigt positivt, säger Enckell.

Marjamäki fyller i med att det gemensamma köket också är i behov av en uppiffning.

Så trots att hyrorna stiger är ni positiva till renoveringen?

- Jo, på det stora hela är det nog positivt, men det beror på vad hyrorna till slut landar på, anser Enckell.

Boendeformen passar inte vem som helst

Båda är eniga om att gemenskapen är en av de bättre sakerna med att bo på Tavasthem.

- Det passar kanske inte för alla att bo så tätt inpå varann. Det är inte allt för hälsosamt att vara så länge på sina rum så då träffas vi i köket, spelar kort och umgås. Lite som i dag, då alla är här och hjälper med flytten, säger Enckell.

Pia Marjamäki och Alexander Enckell.
Alexander Enckell och Pia Marjamäki i sin korridor på Tavasthem, med flyttgods i bakgrunden. Pia Marjamäki och Alexander Enckell. Bild: Yle/Fredrik Häggman pia marjamäki och alexander enckell