Hoppa till huvudinnehåll

Maduro vill skriva om Venezuelas grundlag - oppositionen kallar det ett gigantiskt bedrägeri

"Jag vill inte ha inbördeskrig" sade Venezuelas president Nicolás Maduro i sitt förstamaj-tal. 1.5.2017
"Jag vill inte ha inbördeskrig" sade Venezuelas president Nicolás Maduro i sitt förstamaj-tal. "Jag vill inte ha inbördeskrig" sade Venezuelas president Nicolás Maduro i sitt förstamaj-tal. 1.5.2017 Bild: EPA/MIRAFLORES PRESS HANDOUT Nicolas Maduro,Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro tänker sammankalla en så kallad folklig församling som ska författa en ny konstitution.

Enligt Maduro ska inga politiska partier delta i arbetet med en ny konstitution utan den ska författas av vanliga medborgare.

Med en ny konstitution vill Maduro "besegra det fascistiska kuppförsöket" och uppnå fred, harmoni och en verklig nationell dialog, sade han i sitt förstamajtal.

- Jag vill inte ha inbördeskrig, tillade Maduro.

Oppositionsledare beskriver Maduros initiativ som ett "gigantiskt bedrägeri" och ytterligare ett försök att kringgå parlamentet, där oppositionen har majoritet.

Oppositionen kräver att Maduro avgår. De vill ha nyval, säkrad självständighet för parlamentet, frigivning av över 100 fängslade oppositionsaktivister och att man begär hjälp från utlandet på grund av den djupa ekonomiska krisen.

Unga demonstranter drabbar samman med säkerhetsstyrkor i Caracas 1.5.2017
Unga demonstranter drabbar samman med säkerhetsstyrkor i Caracas 1.5.2017 Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ Venezuela,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Det var en orolig första maj i Venezuelas huvudstad Caracas. På flera håll i staden drabbade säkerhetsstyrkor samman med ungdomar som slängde stenar och bensinbomber.

Sedan början av april då oroligheterna trappades upp har ett trettiotal personer dödats i demonstrationerna, över 400 skadats och hundratals gripits.

"Maduro är diktator" står det på den här unga demonstrantens banderoll. 1.5.2017
"Maduro är diktator" står det på den här unga demonstrantens banderoll. 1.5.2017 Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ Venezuela,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Läs också