Hoppa till huvudinnehåll

Människosmugglarna letar efter ny nisch - erbjuder nu utresa ur Finland

En kvinna sitter bakom ett fönster vid en busstation i Rostock, Tyskland.
Arkivbild. En kvinna sitter bakom ett fönster vid en busstation i Rostock, Tyskland. Bild: EPA/BERND WUESTNECK flyktingkris

Brottsutredningar som handlar om olaglig invandring och människosmuggling har minskat klart i år jämfört med i fjol. Nu ser människosmugglarna sig om efter nya sätt att tjäna pengar på folks nöd, säger Finska vikens sjöbevakningssektion.

Nu undersöker brottsenheten vid sjöbevakningssektionen fall där brottslingar förser människor med förfalskade pass för att de ska kunna ta sig ut ur Finland till något annat land. Det gäller närmast asylsökande som fått avslag på sin asylansökan.

Förfalskade pass och tomma löften

På måndag startar en rättsprocess där en australiensare står åtalad för att ha försökt smuggla två personer till Australien med förfalskade pass.

Myndigheterna utreder också ett annat smugglingsförsök till Kanada, och fall där asylsökande blivit lovade transport till Nordamerika - ett löfte som smugglarna inte hållit.

Samma ligor i farten

Jan Sundell som leder brottsenheten vid sjöbevakningssektionen säger att det rör sig om samma människosmugglarligor som tidigare gjorde pengar på att smuggla in folk till Finland.

- Nu då migranterna är färre, måste ligorna se sig om efter efter ett nytt levebröd, säger Sundell.

I år har myndigheterna registrerat sex grova fall av ordnande av olaglig inresa. I fjol var antalet fall ca 60.

Gränsbevakningsväsendet uppskattar att tiotals organiserade kriminella grupper opererar i Finland.

Källa: FNB