Hoppa till huvudinnehåll

Runsor i Vasa växer

Arkitektbyrå Laatios skiss över de nya Powergate II byggnaderna
Arkitektbyrå Laatios skiss över de nya Powergate II byggnaderna. Arkitektbyrå Laatios skiss över de nya Powergate II byggnaderna Bild: Arkkitehtitoimisto Laatio Oy Vasa,industriområdet runsor i vasa

Wärtsilä satsar i Vasa och flyttar de flesta av sina anställda i Runsor till samma byggnader. Det första skedet av Powergate två är redan påbörjat och kommer att stå klart i maj 2018.

Det andra skedet är redan i planeringsskedet och ägaren Vaasa Parks hoppas på att bygglovet ska godkännas i mitten av maj i år. De två byggnaderna kommer att rymma kontor för drygt 700 Wärtsilä-anställda och kosta ungefär nio miljoner euro per hus.

Tommy Grannas, fastighetschef på Wärtsilä.
Tommy Grannas Tommy Grannas, fastighetschef på Wärtsilä. Bild: Yle/Anna Ruda Wärtsilä Vasa,tommy grannas

- De nya utrymmena gör att vi kan jobba i öppnare kontorsutrymmen med mindre mötesrum där man till exempel kan hålla videomöten med en kollega någon annanstans i världen, säger Tommy Grannas, fastighetschef på Wärtsilä.
Flygbild över industriområdet Runsor i Vasa.
Industriområdet Runsor i Vasa. Flygbild över industriområdet Runsor i Vasa. Bild: Vaasa Airport Park Vasa,industriområdet runsor i vasa

Solpaneler står för en del av energin

I de nya utrymmena kommer också att finnas nya utställningsutrymmen. Byggnaderna som byggs av WasaCon kommer att ha solpaneler på fasaden och taket. Med solpanelerna kommer man att få ner energikostnaderna. Byggnaderna uppvärms med fjärrvärme.

Ulla Mäki-Lohiluoma, verkställande direktör på Vaasa Parks.
Ulla Mäki-Lohiluoma Ulla Mäki-Lohiluoma, verkställande direktör på Vaasa Parks. Bild: Yle/Anna Ruda vaasa parks

- Det är intressant med ett så här stort solenergiprojekt, säger Ulla Mäki-Lohiluoma, verkställande direktör på Vaasa Parks.

- Dessutom visar vi ju gärna upp våra egna lösningar för att spara energi på uppvärmning och nerkylning, säger Grannas.

Alla på samma adress

Wärtsilä har anställda på flera adresser i Runsor. Kontorspersonalen som nu arbetar i byggnaderna Futura ett och fyra och på Farmarevägen flyttar till de nya Powergate två-byggnaderna. Servicefabriken som finns på Farmarevägen och en del kontorspersonal i anslutning till fabriken blir kvar där. Personalen i Powergate ett blir kvar där och de två byggnadskomplexen kan komma att förenas med en glastunnel.

- Många goda idéer föds vid lunchbordet eller i korridoren, men om vi jobbar på flera olika adresser träffas vi inte lika naturligt, säger Grannas.

De nya kontorsbyggnaderna vittnar också om att Wärtsilä satsar i Vasa.

- Man kan nog dra den slutsatsen att vi vill förstärka våra positioner i Vasa, säger Grannas.

Om behov uppstår efter ännu mer kontorsutrymmen för Wärtsilä finns en option på att bygga ännu en tredje byggnad.

Arkitektbyrå Laatios skiss över de nya Powergate II byggnaderna
En del av fasaden kommer att bestå av solpaneler. Arkitektbyrå Laatios skiss över de nya Powergate II byggnaderna Bild: Arkkitehtitoimisto Laatio Oy solpaneler,powergate ii

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten