Hoppa till huvudinnehåll

Trehundra orsaker varför man skall städa ur holkarna

En hönsloppa fotograferad med svepelektronmikroskop
En hönsloppa fotograferad med svepelektronmikroskop En hönsloppa fotograferad med svepelektronmikroskop Bild: Rebecca Hessel Loppa,Svepelektronmikroskop,rebecca hessel

Förhoppningsvis har du städat ur dina fågelholkar medan det var minusgrader ute. Dels för att fåglarna börjat flytta in redan, men också för att holkarna innehåller mycket annat än lite mossa, gräs och en och annan kvist.

Det är inte bara fåglar som huserar i holkarna, utan även "ohyresgäster". Spindlar, parasitsteklar, hoppstjärtar, kvalster och framförallt loppor. Fågelloppor, även kallat hönsloppor, trivs inte på människor men tar nog gärna en liten smakbit för att försäkra sig om vad det är för ett djur de hoppat på. De flesta reagerar inte nämnvärt på loppbett, men vissa kan få stora svullnader och klåda.

Vill man inte klä sig i skyddskläder då man städar ur holkarna, så är det bäst att städa så länge det är minusgrader ute. Då ligger lopporna i dvala.

Ika Österblad gillar småkryp och kan titulera sig entomolog, vid sidan av sitt jobb som illustratör och grafiker. Med hennes hjälp skall vi se vad allt man kan hitta i fågelboet som familjen Blåmes lämnat efter sig.

Så vad hittade vi?

Mest av allt var det ju allehanda byggmaterial. Blåmesen väljer gärna mossa. En del torkat gräs fanns längs ner, helt enkelt beroende på att det sattes in av den som hängde upp holken. Lite som en bra start på bobygget. Boet hade också isolerats med en hel del hundhår.

Sedan var det ju en hel del oinbjudna gäster. Främst fågelloppor, hoppstjärtar, kvalster och några flugpuparier.

Det är inte bara organiskt material och småkryp som man kan hitta i fågelholkar, utan väldigt ofta har fåglarna plockat in cigarrettfimpar. Den spontana tanken som många har är att det är olyckligt och fel att fågelbon skall förpestas med dylikt material men det finns teorier om att fåglarna nog vet vad de gör. De är inte nikotinister, men de använder sig av nikotinet i fimparna för att hålla bort diverse parasiter. Det kan man läsa mer om i en artikel som heter "Gott om småkryp men ont om fimpar i fågelholkar" publicerad vid högskolan i Kristiansand.

Innehållet i fågelholkarna varierar stort, och de behöver inte alls innehålla lika många fågelloppor som just det här boet. Oavsett så är det mycket trevligare att rensa ur holkarna under någon kall vårvinterdag. Inte bara för den som rensar, utan också för de fåglar som i framtiden kommer att flytta in i holken.