Hoppa till huvudinnehåll

Åbo utlovar jättesatsning på kultur i år

Robin Packalen uppträder på Ruisrock 2016
Åboartisten Robin är en av otaliga artister som uppträder i Åbo under året. Robin uppträder bland annat på DBTL-festivalen den 27 juli. Robin Packalen uppträder på Ruisrock 2016 Bild: Yle/Malena Holmström artist

Åbo firar landets hundraårsjubileum med ett större kulturutbud än under kulturhuvudstadsåret 2011.

Hejhylje-säl utanför Åbo stadshus.
Kulturhuvudstadsåret hämtade Stefan Lindfors sälar till Åbos gatubild. Hejhylje-säl utanför Åbo stadshus. Bild: Yle/ Nora Engström hej hylje

Bland annat kommer Åbo att arrangera landets största publikevenemang under hela året i sommar. Det är frågan om Tall Ships Races som väntas locka en halv miljon besökare. Då kommer 85 segelfartyg att besöka Åbo, av dem är 20 stycken riktigt stora fartyg i så kallad A-klass.
Tall Ships Races i Bergen.
Tall Ships Races 2014 lockade massor av folk till åstranden. Tall Ships Races i Bergen. Bild: TSR / Eivind Senneset bergen

Åbo förväntar sig att evenemanget kommer att leda till stora intäkter för regionens företag, cirka 25 miljoner euro. Tall ships Races går av stapeln den 20-23.7.

"Det här blir större än 2011"

Åbos kontaktchef Antti Kirkkola säger att allt det program man kommer att erbjuda under året blir betydligt större och bredare än under Kulturhuvudstadsåret.

Gunborg Hagner i en folkdräkt från Pernå.
Färgsprakande dräkter kommer att synas i gatubilden i Åbo i sommar. Gunborg Hagner i en folkdräkt från Pernå. Bild: Yle / Hanna Othman traditionella dräkter

- Min egen favorit är de tusentals folkdansare som kommer hit i samband med Europeade-festivalen, säger Kirkkola. Det blir färgsprakande med över 600 gratisföreställningar runt om i staden, fortsätter han.

Kirkkola konstaterar att det omfattande programmet är summan av en lycklig slump och medvetet arbete.

Kommer Finland 100-året att lämna något bestående efter sig?

Publiken på MØ:s konsert på Ruisrock.
Ruisrock samlar folk år efter år. Publiken på MØ:s konsert på Ruisrock. Bild: Yle/Ylva Perera mö,Ruisrock

- Det har hela tiden varit en viktig aspekt när vi har planerat programmet, säger Kirkkola. Flera av evenemangen är ju årligen återkommande, så som DBTL, Ruisrock och Paavo Nurmi Games.

Paavo Nurmi Games televiseras för en miljardpublik

I år är också Paavo Nurmi Games större än någonsin. Idrottare från 50 länder deltar i tävlingarna som direktsänds i 125 länder. I år firar man dessutom att det har gått 120 år sedan Paavo Nurmi föddes.

Fullt med publik följer med friidrottstävlingar i sommarvärmen på Paavo Nurmi stadion i Åbo. Släggkastning på gång.
Paavo Nurmi Games växer och blir större. Fullt med publik följer med friidrottstävlingar i sommarvärmen på Paavo Nurmi stadion i Åbo. Släggkastning på gång. Bild: Yle/Linus Hoffman Paavo Nurmi Games,Paavo Nurmis stadion,friidrott,idrottsevenemang,släggkastning,släggkastare,Åbo

Som en IAAF World Challenge-tävling bjuder Paavo Nurmi Games också i år på högklassig friidrott. Bland andra stavhoppningsstjärnan Renaud Lavillenie ska delta i tävlingarna, som går av stapeln 13.6.

Färgsprakande folk på stan

I slutet av juli fylls Åbos gator av färgsprakande folkdansare från hela Europa, då samlas tusentals flamencodansare, riverdance och andra stora ensembler till den stora Europeade-festivalen som arrangeras för första gången i Finland.

Folkdansfestivalen Europade samlar över 6000 deltagare. Bild: YLE/Dan Lolax ta i ton

Europeade pågår i fem dagar med start den 27.7 och samlar dansare från 24 länder. Då kommer man att försöka göra världsrekord i att dansa humppa, meningen är att 30 000 dansare ska dansa tillsammans.

Kyrkodagar samlar tusentals till Åbo i maj

Politiker och representanter för kyrkan möts för att diskutera värderingar i samband med de finska och svenska ekumeniska kyrkodagarna som arrangeras 19-21 maj i Åbo.

Centerns partiledare Juha Sipilä under valkvällen, kommunalvalet 2017.
Statsministern besöker Kyrkodagarna och diskuterar flyktingpolitik. Centerns partiledare Juha Sipilä under valkvällen, kommunalvalet 2017. Bild: Lehtikuva pressbilder,Kommunalvalet 2017,Juha Sipilä

Statsminister Juha Sipilä ska argumentera för den rådande flyktingpolitiken, tillsammans med politiker som Annikka Saarikko och Ilkka Kanerva, och högt uppsatta tjänstemän som Päivi Nerg, Raimo Sailas med flera.
Ärkebiskop Kari Mäkinen
Ärkebiskop Kari Mäkinen har ofta talat för flyktingars rätt. Ärkebiskop Kari Mäkinen Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press Kari Mäkinen

President Tarja Halonen möts med ärkebiskop Kari Mäkinen i Åbo domkyrka för att fortsätta diskussionerna, och president Sauli Niinistö möter biskop emeritus Eero Huovinen i en diskussion i Logomo om livet, rättvisa och Finland.
President Sauli Niinistö efter att den utrikespolitiska ledningen diskuterat Syrien på fredagen.
Sauli Niinistö funderar på livet och rättvisa med Eero Huovinen. President Sauli Niinistö efter att den utrikespolitiska ledningen diskuterat Syrien på fredagen. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen Sauli Niinistö,republikens president

Men det ordnas en hel del lättsammare program under kyrkodagarna också. Bland annat evenemanget Kiss my Kirkko där man får röra på sig i motionssyfte och lyssna till musik.

Kyrkodagarna avslutas med en ekumenisk utomhusmässa på domkyrkotorget.

Medeltidsmarknad under reformationsåret

Vid månadsskiftet juni-juli kan man uppleva året 1517 då reformationen inleddes i Europa. På Åbo slott kan man bekanta sig med hur Åbo såg ut under år 1530 då reformationen hade hunnit nå Åbo.

Riddare i Karleby
Rohan tallit från Västanfjärd ordnar tornerspel i Åbo igen. Riddare i Karleby Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist ville uuskoski

Tornerspel blir det också då hästar och ryttare från Rohan Tallit i Västanfjärd visar upp sin hisnande föreställning.

Trygghet och säkerhet i fokus på Heikkilä kasern

Mellan den 19 och 21 maj samlas organisationer och myndigheter som jobbar med räddningsverksamhet på olika sätt på Heikkilä kasernområde. Bland annat Röda korset, räddningnsverket och sjöräddningen deltar. Meningen med Sov gott-evenemanget är att främja frivilligt försvars- och säkerhetsarbete. Då ordnas också en midnattsmarsch.

Businessfestivalen Shift bjuder på erfarenhet

The Shift som i år arrangeras för andra gången bjuder in hundra pensionärer för att de ska kunna dela med sig av sina erfarenheter från arbetslivet. 100 Grand People kommer att presentera sina bästa tips från sitt arbetsliv under festivalen som arrangeras i Åbo slott, i slottsparken och på Kakolabacken.

the shift
The shift ordnades för första gången ifjol. the shift Bild: Yle / Peter Karlberg the shift

Operastjärna delar ut kulturpris

Det europeiska kulturarvet firas i Åbo mellan den 11 och 15 maj. Då arrangeras European Heritage Congress i Åbo där man bland annat lyfter fram våra fyrar och havsfästningar.

Den spanska tenoren och dirigenten Placido Dominigo medverkar vid påvens mottagning i Vatikanstaten i mars 2016.
Plácido Domingo delar ut pris i Mikaelsförsamling. Den spanska tenoren och dirigenten Placido Dominigo medverkar vid påvens mottagning i Vatikanstaten i mars 2016. Bild: Newzulu / Alamy Plácido Domingo,kapellmästare

Ett projekt som förvaltar minnet av Paavo Nurmi får ett kulturpris av organisationen Europa Nostra. Priset delas ut av organisationens ordförande operastjärnan Plácido Domingo.

Kameracontainer visar fotograferandets magi

En del av Finland 100-firandet i Åbo är också en container där publiken kan få uppleva hur det gick till när man upptäckte hur man kan fotografera. Containern är mörklagd som en jättelik camera obscura och publiken kan alltså gå in i kameran och uppleva hur ett fotografi uppstår.

Åbo slott
Åbo slott Bild: Hans Hästbacka urban illusion v

Ett litet hål i väggen släpper in ljus i containern och skapar en upp och ner svängd bild av det som finns utanför containern.
containern kommer att finnas på domkyrkotorget i Åbo i juni och augusti.

Finlands äldsta bevarade fotografi togs i Åbo 1842. Det är en bild från Nylandsgatan och den togs av distriktsläkaren Henrik Cajander.

Ny stadsfestivaler - och gamla

Förutom landets äldsta stadsfestival DBTL som i år ordnas för 30 gången ordnas flera andra stadsfestivaler under sommaren. I början av juni går gatukonstfestivalen Olohuone 306,4km2 av stapeln och i augusti startar en helt ny stadsfestival som heter Turbaani. Den erbjuder musik, dans, teater, dockteater, litteratur, film och spel.

DBTL ordnades för första gången 1988. Bild: Yle/ Nora Engström down by the laituri

Musik i alla kategorier

Årets DBTL-festival mellan den 21 och 22 juli bjuder på Måns Zelmerlöw och under Tall Ships Races Music Festival uppträder Pet Shop Boys , Liam Gallagher och the Cardigans. Dessutom ordnas Åbo musikfestspel med klassisk musik, Ruisrock på Runsala, Ilmiö som ordnas i stadsdelen Uittamo, Aurafest i Kuppisparken och Turku Modern som ordnas vid åstranden och på Kåren.

Mat och motion

Evenemanget Suomi 100km arrangeras i Åbo, Helsingfors och Tammerfors och meningen är att Åbobor den 27 maj ska springa eller cykla längs en 25-kilometer lång rutt från Åbo centrum till Runsala och tillbaka.

Viking Grace på väg in till Åbo hman.
Den som är riktigt hurtig kan göra motionsrundan till Runsala fyra gånger och uppnå 100 km den 27 maj. Viking Grace på väg in till Åbo hman. Bild: Yle/Linus Hoffman M/S Viking Grace,Viking Line,kryssningsfartyg,Runsala,Hirvensalo,viking grace

Man kan också avklara en lite kortare runda på 13 eller 17 kilometer. De flesta som redan nu har hört av sig tänker löpa eller cykla men en del har också hört sig för om de kan delta med rullskridskor, berättar evenemangets koordinator Lotta Stenholm.

- Också barnfamiljer kan delta - föräldrarna springer och barnen cyklar till exempel, säger Stenholm.

Bada bastu i brandbilen

I medlet av juni har man möjlighet att bada bastu i flera dagar i slottsparken i Åbo. 40 olika bastur finns då på plats. Bland annat kan man bada i en jättebastu med plats för 150 personer, eller i en moped-bast med plats för en person och terrass, eller i en undervattensbastu. På plats finns också inhemska artister.

Åbodagen blir kulturmånad

Under den senare hälften av september och första delen av oktober pågår Åbos kulturmånad, med start på Åbodagen den 17 september. Den kulminerar med Århundradets kulturgala som ordnas i Logomo den 18 oktober.

Ännu mer Finland 100-program hittar du här!

Artikeln är rättad - tidigare stod det att Pet shop boys med flera skulle uppträda på DBTL, men de uppträder under Tall Ships Races Music Festival.

Läs också