Hoppa till huvudinnehåll

Åtta år gammalt mord i tingsrätten i Åbo – ”Han ville döda den första personen han mötte”

Polisens logo
Polisens logo Bild: Yle/Andy Ödman polisen i åbo

På onsdagen inleddes rättegången för ett åtta år gammalt mord i Egentliga Finlands tingsrätt.

En man, född 1955, hittades död en julimorgon år 2009 i Mannerheimparken i Åbo. För några månader sedan häktades en man misstänkt för brottet.

Enligt åklagaren kände den misstänkte inte offret, utan valde personen på måfå. Mannen ska under förundersökningen ha erkänt dådet och också berättat mer om motivet.

Mannen ska ha grälat med sin flickvän varefter han hade beslutat att döda någon. I Mannerheimparken såg han en ensam man på en parkbänk, han gick fram till honom och sade att hans tid är kommen.

Offret knivhöggs 80 gånger med en dolk och en brödkniv. Enligt åklagaren ska den misstänkte också ha stulit 120 euro av offret och han misstänks också för grovt rån.

Yrkar på livstid

Under förundersökningen har mannen visat polisen var han gömde knivarna efter dådet. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för mannen.

- Eftersom dådet är rått, grymt och planerat, eftersom det har handlat om en attack mot en okänd, försvarslös person och på grund av att det handlar om extremt våld, måste man anse att dådet är grovt, säger åklagaren Heli Haapalehti.

Den misstänkta gärningsmannen genomgår som bäst en psykisk undersökning, därefter ska domstolen fatta sitt beslut. Undersökningen förväntas ta flera månader.

Text: STT-Maria Rosvall, översättning: Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland