Hoppa till huvudinnehåll

Båtgästernas service sätts på plats i Hangö

Båtgäster får ny service i Hangö gästhamn när nya moduler byggs upp.
Här ska båtgästerna få sin service i sommar. Tre moduler bildar ett U på marken, två moduler placeras utanpå så att de bildar ett tak över innergården där det byggs en uteservering. Båtgäster får ny service i Hangö gästhamn när nya moduler byggs upp. Bild: Yle/Marica Hildén hangö gästhamn moduler

En grå modulbyggnad reser sig som bäst i Östra hamnen i Hangö. Där ska båtgästerna få den service de behöver då de besöker Hangö. Arbetet är en aning försenat, men Hangö segelförening lovar att det finns någon form av service då gästhamnen öppnar den 15 maj.

Arbetet med grunden inleddes för ett par veckor sedan. De första modulerna anlände den första maj och de sista ska sättas på plats på eftermiddagen i dag (3.5).

Byggnaden finns mellan pub Roxx och Hangö segelförenings eget hus. Byggnaden har formen av ett U och mitt i byggs en uteservering som leder ut till de bergsknallar som finns på tomten.

Båtgäster får ny service i Hangö gästhamn när nya moduler byggs upp.
Den nya gästhamnsservicen byggs i Östra hamnen i närheten av pub Roxx. Båtgäster får ny service i Hangö gästhamn när nya moduler byggs upp. Bild: Yle/Marica Hildén gästhamn hangö

Två moduler placeras utanpå U:et och bildar på det sättet ett tak över uteserveringen och det café som också ska finnas där. Där uppe finns bastur och även två uteserveringar med glas runt omkring så att man kan se utsikten.

Hamnkaptenen: Det ser lovande ut

Hamnkontoret finns i samma byggnad som servicen för båtgästerna.

Det är Oscar Cavonius som är hamnkapten. Han och fem andra personer har fått arbete i hamnen den här sommaren.

Oscar Cavonius är hamnkapten då Hangö segelfröening tar över gästhamnsverksamheten.
Hamnkapten Oscar Cavonius. Oscar Cavonius är hamnkapten då Hangö segelfröening tar över gästhamnsverksamheten. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland

Cavonius tycker att bygget ser lovande ut.

- Förhoppningsvis har vi det mesta i skick så fort som möjligt.

Hela byggnaden är 150 kvadratmeter och innehåller även duschar, toaletter, tvätt- och torkmöjligheter. Där finns också en företagare som hyr ut båtar.

Byggnaden får flera dörrar och fönster, så den kommer att se annorlunda ut jämfört med nuläget.

Långsam byråkrati stör tidtabellen

Det är Rolf Fyhrqvist från Hangöföretaget Bygg & Planering R. Fyhrqvist som är byggmästare. Bygget är försenat, men Fyhrqvist säger att det i alla fall ser bättre ut den 15 maj än vad det gör just nu.

Rolf Fyhrqvist på bygget där gästhamnsservicen ska vara i Hangö.
Rolf Fyhrqvist är ansvarig byggmästare och går här på det område som ska bli uteservering mellan modulerna på bottenplan. Rolf Fyhrqvist på bygget där gästhamnsservicen ska vara i Hangö. Bild: Yle/Marica Hildén rolf fyhrqvist

Fyhrqvist tror att gästhamnen i Hangö får ett uppsving med hjälp av den förnyade servicen.

- Det kommer att gå framåt. Hoppas det lyckas.

Hangö segelförenings kommodor Kalle Niemi lovar att det finns någon form av service i mitten av maj. Det är långsam kommunal byråkrati som gör att HSF är en aning efter i tidtabellen.

Förseningen beror i alla fall inte på den begäran om omprövning som Hangöbon Susann Heikkinen lämnade in till staden.

Heikkinen vill att staden omprövar beslutet att HSF sköter gästhamnen. Heikkinen anser att servicenivån och öppettiderna inte är tillräckligt klart preciserade i avtalet.

Två moduler i Östra hamnen i Hangö som ska bli en del av den nya gästhamnsservicen.
De två sista modulerna väntar på att lyftas på plats. Två moduler i Östra hamnen i Hangö som ska bli en del av den nya gästhamnsservicen. Bild: Yle/Marica Hildén hangö gästhamn moduler

Hangö stadsstyrelse godkände inte begäran om omprövning, vilket ledde till att Susann Heikkinen vände sig till Helsingfors förvaltningsdomstol.

Hangö stad svarar i ett utlåtande till förvaltningsdomstolen att anordnandet av gästhamnsverksamheten inte behöver konkurrensutsättas enligt nuvarande upphandlingslagstiftning. Men staden pratade med flera parter och bad intresserade anmäla sig via Hilma, webbplatsen för offentlig upphandling.

HSF vill ha servicen i den egna byggnaden

Det var företaget Ruber som hade hand om gästhamnsverksamheten i Östra hamnen i Hangö. Hangö stad godkände i januari ett avtal så att HSF tog över gästhamnen.

Det är ett skilt bolag, HSF Marine, som sköter gästhamnen. Det ägs till 100 procent av HSF.

Kalle Niemi från Hangö segelförening.
HSF:s kommodor Kalle Niemi hoppas att gästhamnsverksamheten i framtiden finns i HSF:s bruna och vita byggnad som syns i bakgrunden. Kalle Niemi från Hangö segelförening. Bild: Yle/Marica Hildén Kalle Niemi,kalle niemi

Det nya avtalet gäller till och med den 31 december 2021 eftersom staden håller på och planerar området. Det finns en möjlighet att förlänga avtalet med 20 år.

HSF planerar att utvidga den egna byggnaden så att all gästbåtsservice ska finnas i samband med den.

Kalle Niemi säger att segelföreningen arbetar med planerna, men det beror på stadsplanen om bygget kan förverkligas innan det gått fem år.