Hoppa till huvudinnehåll

Blir finlandssvenskarna en minoritet i Sverige?

Ankdamm
Ankdamm anka

Sveriges riksdag röstar i dag om att uppmana den svenska regeringen att utreda om finlandssvenskarna kan bli en ny nationell minoritet.

- Det känns helt fantastiskt. Vi har drivit den här saken i över 20 år, säger Barbro Allardt Ljunggren till Sveriges radio.

Hon är tidigare ordförande för Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige. Enligt henne är finlandssvenskarna en grupp som har glömts bort i Sverige.

- En stor del av befolkningen har faktiskt ingen aning om att vi existerar och det är ganska jobbigt, säger Allardt Ljunggren.

Deltagare i Obs debatt 25.2.2016
Barbro Allardt Ljunggren Deltagare i Obs debatt 25.2.2016 Bild: Rikhard Husu / Yle barbro allardt ljunggren

Enligt Allardt Ljunggren skulle minoritetsstatusen bland annat leda till att finlandssvenskarnas historia skulle bli en obligatorisk del av den svenska skolundervisningen.

Finlandssvenskarna skulle i så fall bli Sveriges sjätte nationella minoritet. Det finns uppemot 200 000 finlandssvenskar i Sverige. Nu räknas samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar som nationella minoriteter i Sverige.

Sverigedemokraterna motsätter sig

Det är det svenska konstitutionsutskottet som föreslår att riksdagen ska rösta igenom en uppmaning till regeringen om att utreda frågan om finlandssvenskarnas minoritetsstatus.

Sju av åtta partier i konstitutionsutskottet har ställt sig bakom förslaget. Sverigedemokraterna reserverar sig mot förslaget med argumentet att ”Partiet anser att finlandssvenskarna räknas till den svenska nationen”, alltså att det svenska språket per automatik gör finlandssvenskarna till en del av majoritetsbefolkningen i Sverige.

Frågan har varit uppe tidigare

Frågan om finlandssvenskarnas ställning i Sverige har varit uppe tidigare. Senast hösten 2015.

Då slog kulturminister Alice Bah Kuhnke fast att det inte fanns någon anledning att ge finlandssvenskarna minoritetsstatus i Sverige.

Sveriges kulurminister Alice Bah Kuhnke.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har tidigare motsatt sig ett liknande initiativ. Sveriges kulurminister Alice Bah Kuhnke. Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet alice bah kuhnke

Ministern ansåg att sverigefinnarna är en nationell minoritet främst på grund av sitt språk, finskan, och att finlandssvenskarna inte behöver erkännas som nationell minoritet eftersom de delar det svenska språket med majoritetsbefolkningen.

För att godkännas som minoritet i Sverige krävs att en grupp uppfyller fyra kriterier: lång historia i landet, att man är en avgränsad grupp, att man inte ingår i majoriteten och att gruppen har en egen kultur.

Se debatten direkt:

Svenska Yle visar debatten i Sveriges riksdag direkt. Debatten börjar klockan tio och finlandssvenskarna beräknas vara på agendan klockan 12-13-tiden.

Källor: SR, SVT

Artikeln uppdaterad 3.5.2017 kl 8:29 med bilder på Sveriges kulturminister och Barbro Allardt-Ljunggren samt en länk till riksdagsdebatten på Arenan.