Hoppa till huvudinnehåll

Det slarvas med radonmätningarna i Östnyland

Radontestburk
Överraskande få företag i Östnyland, Kymmenedalen och Tavastland har utfört de mätningar som krävs. Radontestburk Bild: Wikimedia radon,radontestburk

Den intensivtillsyn som arbetarskyddsmyndigheten utförde i slutet av april visar att bara ett fåtal arbetsplatser hade genomfört de radonmätningar som krävs.

Under två dagar inspekterade arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket 308 arbetsplatser där radonmätningar krävs i landskapen Nyland och Tavastland och Kymmenedalen.

På endast 69 av arbetsplatserna, vilket motsvarar 22 procent, hade mätningarna genomförts.

- Med tanke på de skador som radon orsakar är resultatet överraskande. I Finland insjuknar varje år cirka 300 personer i lungcancer på grund av radon, konstaterar överinspektör Jari Nykänen vid regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Flitigt i Askola - trögt i Pyttis

Bland de kommuner där man var flitigast med att utföra radonmätningar finns Askola i östra Nyland. Där hade cirka hälften av de kontrollerade företagen gjort radonmätningar.

I Mörskom kontrollerades 18 företag. Vid sex av dem hade man utfört radonmätningar - det vill säga i 33 procent av de kontrollerade företagen.

I Pyttis i landskapet Kymmenedalen kontrollerades cirka 28 företag. Bara vid fem företag hade man gjort radonmätningar - det vill säga vid knappt 18 procent av de kontrollerade företagen.

Intensivtillsynen av radon genomfördes i totalt 13 kommuner.

Läs också