Hoppa till huvudinnehåll

Facebook anställer 3000 för att fånga upp brottsliga videor

Facebooks logotyper.
Facebooks logotyper. Bild: All Over Press Facebook,sociala medier

Facebook ämnar anställa 3 000 personer för att gallra bort videor som kan innehålla brottsligt material, meddelade vd:n för det sociala nätverken Mark Zuckerberg på onsdagen.

Företaget har i nuläget 4 500 personer som redan utför samma uppdrag.

Tanken är att fånga upp videomaterial som innehåller brott eller till exempel självmord och avlägsna dem från flödet.

Har kritiserats för långsamt agerande

Under det gångna året har Facebook möjliggjort direktsändningar, varefter nätverket har visat brott i sina videosändningar.

Det senaste fallet som upprört användarna var då en thailändsk pappa först tog livet av sin 11 månader gamla baby, för att sedan ta sitt eget liv.

Videon hann ligga uppe på Facebook i ett dygn och 370 000 människor hann se den innan Facebook raderade den. Till exempel videotjänsten Youtube har varit mycket snabbare på att avlägsna videor.

Facebook har fått kritik att vara ovilligt att förhindra spridning av sändningar som visar brott i sin tjänst. Det mesta av innehållet kontrolleras enbart om användare anmäler det.

Fall också i Sverige och i USA

Enligt Zuckerberg kommer det miljoner anmälningar varje vecka. Att man nu väljer att anställa ännu fler är ett tecken på att Facebook inte har lyckats automatisera gallringen.

I Sverige dömdes tre män i slutet av april till fängelse för att ha våldtagit och sänt våldtäkten direkt på Facebook. En man dömdes för våldtäkt till två år och fyra månaders fängelse, en annan till ett års fängelse.

Den tredje mannen dömdes till ett halvår i fängelse eftersom han sände händelsen på Facebook och lät bli att anmäla brottet.

Också i Chicago och i Cleveland i USA har det förekommit våldsdåd som sänts direkt på Facebook.

Texten är en översättning av en artikel skriven av Anneli Ahonen/Yle Uutiset