Hoppa till huvudinnehåll

Fem partier förhandlar om maktfördelningen i Hangö - tre partier utanför

Ett bildcollage med en bild av ett vattentorn och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.
Politikerna i Hangö förhandlar om hur man ska fördela makten i nämnder, styrelse och på ordförandestolarna. Ett bildcollage med en bild av ett vattentorn och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar. Bild: Yle/Linus Westerlund Hangö,stadsfullmäktige,stadsfullmäktigeledamöter,närvaro,statistik (data),statistik (vetenskaper),närvarostatistik

SFP, SDP, VF, De gröna och Samlingspartiet förhandlar i Hangö om hur man ska fördela de viktiga ordförandeplatserna och platserna i nämnderna.

Enligt SFP:s Sture Söderholm har kommunisterna, De obundna och Sannfinländarna valt att stå utanför de gemensamma förhandlingarna.

Porträttbild på Sture Söderholm.
Sture Söderholm. Porträttbild på Sture Söderholm. Bild: Yle/ Bubi Asplund Hangö,Västnyland,politiker,Kommunalvalet 2017,kommunalpolitik,kommunfullmäktige,kommunfullmäktigeledamöter,kommunalpolitiker,Sture Söderholm,SFP,Svenska folkpartiet i Finland,söderholm sture

De fem förhandlande partierna möttes till en andra diskussion efter vårens kommunalval på onsdagen (3.5).

Söderholm säger att förhandlingarna fördes i god andra, men att inga namn ännu har lagts fram på bordet.

Inga block den här gången

Traditionellt har fullmäktige i Hangö delat in sig i ett höger- och vänsterblock där SFP och Samlingspartiet har bildat ett block med SDP och Vänsterförbundet på andra sidan i vågskålen.

Den här gången har partierna ändå valt att inte gå in för block utan man förhandlar som en grupp, säger Sture Söderholm.

Grafik över mandatfördelningen i Hangö, kommunalvalet 2017.
Observera att antalet platser i fullmäktige i Hangö har minskat från 35 till 31. Grafik över mandatfördelningen i Hangö, kommunalvalet 2017. Bild: Yle Hangö,Kommunalvalet 2017

SFP har tio mandat i det nya fullmäktige och SDP nio.

Söderholm säger att Vänsterförbundet har en rätt stark sits med sina fyra mandat och framgång i valet. Det betyder att partiet kan ha chanser till poster som vice ordförande om man så vill.

För De gröna med ett mandat och Samlingspartiet med två mandat betyder samarbetet i gruppen att de kan få flera platser i nämnderna än om de stod utanför samarbetet, säger Söderholm. Men några ordförandeposter är sannolikt inte aktuella för de två partierna.

De som står utanför får inget extra

Sannfinländarna, De obundna och kommunisterna har tillsammans fem mandat. De samarbetar enligt Sture Söderholm och i varje organ med nio platser kommer det att finnas en plats för någon som representerar de små grupperna.

Men det är något den gruppen själv får ta ställning till, säger Söderholm.

Under senaste mandatperioden har SFP haft ordförandeposten i fullmäktige och det är Sture Söderholm som har suttit på den platsen. SDP har haft posten som ordförande för stadsstyrelsen.

Hur det blir nu vill Söderholm inte säga i det här skedet utan han säger att förhandlingarna fortsätter nästa vecka.

Läs mera:

SDP och Samlingspartiet största förlorarna i Hangö

De obundna, kommunisterna och De gröna blev de största segrarna i valet i Hangö. SDP backade mest tillsammans med Samlingspartiet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland