Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Gårdslekarna som försvann

Eva-Lotta Backman-Winquist klädd för skridskofärd utanför Munksnäs
Eva-Lotta Backman-Winquist saknar gårdslekarna. Eva-Lotta Backman-Winquist klädd för skridskofärd utanför Munksnäs Bild: Yle/Helena von Alfthan eva-lotta backman-winquist

Spontana och enkla gårdslekar har varit ett viktigt redskap i att träna barnens motorik, skriver Eva-Lotta Backman-Winquist, som kommer ihåg hur det såg ut på gårdarna på 80-talet.

Olika gårdslekar har i urminnestider aktivt sysselsatt barn och ungdomar. Jag fick en flashback då jag förra veckan i Wales träffade en jämnårig tjej från Tyskland.

Vi stod och väntade på en asfalterad parkeringsplats och jag plockade upp en liten sten från marken. Framför mig på marken fanns några ritade rutor i asfalten. Plötsligt stod vi båda och försökte minnas hur vi hade hoppat hage i vår ungdom.

Det var på 80-talet, det roliga var att samma aktivitet hade funnits både i Finland och i Tyskland. Något senare såg jag på Facebook en kort video med populära aktiviteter från ungefär samma tid.

Twist med ett långgummiband

Bilder av olika minnen kom plötsligt fram. Hur aktivt barnen varit ute förr och hur mycket aktivitet det fanns precis intill gårdsknuten.

Jag mindes hur jag har hoppat Twist med ett långgummiband. Kastat tia med en tennisboll mot en vägg. Hoppat långhopprep och hoppat hage.

Det roliga med alla de här aktiviteterna är att vi gjorde det tillsammans med andra barn som fanns runtomkring i kvarteret. Vi samlades på någons gård och alltid fanns det någon som var med. Det intressanta med alla aktiviteter var att vi formade reglerna efter hur det passade oss.

Lek är träning

Mycket har ändrat sedan dess, men var finns barnens aktiva spontana fantasi och kreativitet idag?

Forskning har visat att alla de övningar och rörelser barn behärskar vid 7 års ålder sitter kvar i minnet. Efter det tar det betydligt längre tid att lära sig nya fysiska och motoriska element. På många håll har det getts möjlighet och bildats nätverk för att skolbarn skall kunna få träna sin fysik och motorik.

Alla som har haft möjlighet att hoppa twist, hoppat hopprep, kastat tia eller hoppat hage har varit med om en fantastisk träning. Där otaliga upprepningar har gjorts, träningen har maximerats helt spontant.

Självklara grundrörelser nyckeln

Träningen har gradvis blivit svårare och i och med träningen har också barnen blivit skickligare. Det har varit en fantastisk möjlighet att träna öga-hand koordinationen genom att kasta en tennisboll mot ett plank.

Genom spontan glädje har samma övning upprepats gång efter annan. Samma gäller att hoppa twist. Superenkelt i sig, men genom att variera övningen och lägga till något moment har barnen själva kunnat hålla ribban precis där så det känns motiverande.

Det är utförandet av självklara grundrörelser som är så viktiga i barnens utveckling, och genom gårdslekarna har just de funktionerna tränats. Barnen har själva varit inspiratör för utförandet och lekarna har spridit sig till grannkommunen, till kusiner och plötsligt hittar man liknande aktiviteter också i andra länder.

Världen förändras

Barn behöver få upptäcka världen runt omkring sig. Även det lilla spädbarnet måste få ligga på golvet och sprattla. Varje liten rörelse ger träning för framtida färdigheter. Musklerna måste vara starka, de behövs förutom för att orka hålla skelettet upprest också för vårt dagliga välbefinnande.

Det behövs glädje och motivation i varje liten rörelse, vi måste orka inspirera de unga att ens få vardagsmotionen gjord. Världen har förändrats och digitaliseringen är här för att stanna.

Även framför en skärm kan vi hämta rörelsemotivation, men den måste också förverkligas. Det behövs ett helt samhälle och många nätverk, för att våra barn skall få en daglig dos motion.

Eva-Lotta Backman-Winquist
Enhetschef
Finlands Svenska Idrott

Läs också